Najveće greške koje vozači čine sa ručnim mjenjačem

0

Da li i vi pravite neku od ovih grešaka u vožnji?
Prva loša navika je odmaranje ruke na mjenjaču.
Ručicu mjenjača nikako ne bismo smjeli da koristimo kao mjesto za odmaranje ruke, jer pritisak gura viljušku mjenjača i može da dovede do preranog trošenja viljuške, što svakako nije dobro.
Lagani dodir prilikom vožnje u određenoj brzini neće imati značajniji uticaj, ali sama težina ruke je preveliki pritisak koji stvara opterećenje na mehaničke dijelove i zupčanike u prenosnom sistemu automobila. Ova napomena se uglavnom navodi u priručnicima o upravljanju i korištenju vozila.
Osim što ćete produžiti vijek trajanja vašeg mjenjača, velika je prednost držanje obje ruke na upravljaču prilikom vožnje kako biste smanjili riskantne situacije u vožnji, a time povećali bezbjednosti za sebe, ali i ostale učesnike u saobraćaju.
2. Držanje mjenjača u “brzini” prilikom zaustavljanja na semaforu
Još jedna loša navika je držanje mjenjača u brzini prilikom zaustavljanja na semaforu.
U zavisnosti od uslova i vremena čekanja, prilagodićete se zahtjevima saobraćaja, ali je nepotrebno ostaviti auto u prvom stepenu prenosa prilikom dužeg čekanja ili zaustavljanja.
Video na kraju teksta objašnjava ovaj problem detaljnije, a vi svakako možete da radite na tome da se riješite ove loše navike.
Ponovno ubacivanje u “prvu” prije kretanja ne iziskuje previše vremena, a auto će vam biti mnogo “zahvalniji” ako pritisnete kvačilo, ubacite mjenjač u neutralan položaj i pritisnete kočnicu dok čekate na semaforu, prenosu “Fokus”

[bar group="4078"]