― Marketing ―

Najranije rođeni blizanci ikada: Predviđali im da neće preživjeti porođaj, a oni ušli u Guinnessovu knjigu rekorda

- Marketing -

Brat i sestra, blizanci iz Kanade, rođeni su u 22. sedmici trudnoće i time su ušli u Guinnessovu knjigu rekorda kao najranije rođeni blizanci ikada.

Kako prenosi BBC, Adiah i Adrial  Nadarajah su rođeni 126. dana trudnoće. Da su se rodili svega sat vremena prije početka 22. sedmice trudnoće, ljekari ne bi pokušavali oživljavanje.

 Puna trudnoća uobičajeno traje oko 40 sedmica, što znači da su se kanadski blizanci rodili 18 sedmica ranije.

- Marketing -

Shakina Rajendram, majka blizanaca, je rekla da joj je porođaj počeo u 21. sedmici i pet dana trudnoće i da su joj doktori rekli da su šanse da bebe prežive ravne nuli. To je bila njena druga trudnoća, pošto je nekoliko mjeseci ranije izgubila bebu u bolnici blizu njihovog doma u Ontariju, prenosi N1.

Otac Kevin Nadarjah je izjavio da su im u toj bolnici rekli da neće moći da im pomognu u tako ranoj fazi trudnoće.

Naime, većina bolnica ne pokušava da spasi bebe koje se rode prije 24-26. sedmice, ali srećom, par je uspio da se premjesti u bolnicu „Mount Sinai“ u Torontu, koja ima specijalističku jedinicu intenzivne njege novorođenčadi. Uprkos obilnom krvarenju, majka je izdržala još nekoliko sati kako bi ušla u 22. sedmicu trudnoće da bi ljekari mogli da reaguju.

Vodenjak joj je pukao 15 minuta prije ponoći, a za manje od dva sata nakon ulaska u 22. sedmicu trudnoće se porodila. Blizanci sada imaju godinu dana, uprkos ozbiljnim zdravstvenim problemima od ranije. „Gledali smo naše bebe na ivici smrti nekoliko puta“, prisjetila se majka Shakina Rajendram.  (Tuzlanski.ba)

- Marketing -