Najomraženija vlada na svijetu

Američka kompanija za istraživanje, Gallup, napravila je studiju u kojoj je nastojala otkriti koje su to zemlje u svijetu najnezadovoljnije svojim vladama.

Kompanija Gallup je pri tome istražila različite elemente, poput korupcije, nezaposlenosti, te činjenice u kolikoj mjeri stanovnici svih zemalja podržavaju svoje vođe na vlasti.

Na listi od 12 zemalja naše su se, između ostalih, i Španija, Pakistan, Grčka, Rumunija, a na prvom mjestu je, ni manje, ni više, nego upravo naša zemlja, Bosna i Hercegovina.

Kako navode iz Gallupa, samo 8 posto ispitanika u BiH je kazalo kako podržava vladu i vođe na vlasti, te je naša zemlja imala najviši rejting kad je u pitanju broj negativnih poena upućenih vladi od strane stanovništva.

Čak 91 posto stanovništva u Bosni i Hercegovini smatra da je korupcija među vlasti najraširenija (ovdje smo drugi na listi), dok je stopa nezaposlenosti čak 27 posto (odmah smo iza Grčke sa 27,3 posto).

Pored nezaposlenosti, stoji u ovom istraživanju, veliki problem su i “duboke etničke tenzije koje su prisutne u ovoj zemlji dvije decenije nakon rata, gdje se, ne samo vlasti i mediji, nego i škole razdvajaju na osnovu etničke pripadnosti.”

Ovo je lista zemalja čiji su stanovnici najnezadovoljniji vladom:

1. Bosna i Hercegovina

2. Bugarska

3. Grčka

4. Češka

5. Moldavija

6. Pakistan

7. Peru

8. Rumunija

9. Kostarika

10. Jamajka

11. Portugal

12. Španija

zenicablog

Možda vam se svidi

Comments are closed.