Najgušće naseljeno mjesto na svijetu je Migingo: Na 2.000 kvadrata živi oko 500 ljudi

Iako je upola manje od fudbalskog igrališta, ostrvo Migingo dom je za oko 500 ljudi, što ga čini jednim od najgušće naseljenih mjesta na Zemlji.

Afrički kontinent je ogroman i raznolik, sa preko 30 miliona kvadratnih kilometara raskošnih džungli, uspješnih gradova i sušnih pustinja. Kao najstariji naseljeni kontinent na Zemlji, ne nedostaje mu bogate istorije. Za malene limene kolibe na ostrvu Migingo, ta je istorija prožeta teritorijalnim sukobima, piše Zona-zanimljivosti.

- Marketing -

Sa svega 2.000 kvadrata koliko ima, ostrvo Migingo nalazi se na jezeru Viktoria, koje je najveće tropsko jezero na Zemlji i zahvalno mjesto za ulov profitabilnog nilskog grgeča. Sve do 2000. bio je jedva naseljen, ali sada u njemu živi čak oko 500 ribara iz Kenije i Ugande koji se bore za prostor.

Taj porast stanovništva bio je popraćen teškim teritorijalnim sporovima. S Kenijom i Ugandom koji dijele jezero Viktoria, njihova valjana prava na zemlju dovela su do izbijanja “najmanjeg rata” u Africi 2009. Kako sada stoji, ostrvo Migingo je fenomen za promatranje – s barovima, bordelima i lavirintom improviziranih domova koji definišu njegovo društvo.

Iako bi se borba oko ostrva Migingo mogla činiti trivijalnom, i Kenijci i Uganđani itekako su svjesni da resursi znače sve. Uz Tanzaniju, ribarske zajednice na jezeru Viktoria posljednjih su godina doživjele veliko smanjenje ulova – dok su vode oko ostrva Migingo bogate nilskim grgečem.

Historija ostrva Migingo

Ostrvo Migingo nije ni postojao sve do ranih 1990-ih, kada su vode Viktorijinog jezera počele da se povlače i prvi put otkrile izdanak. Polako se pojavio kao jedan od tri koralna ostvra koji strče jedan pored drugog, s ostrvom Usingo tanzanijskim teritorijom i otokom Piramid unutar granica Kenije.

Dok je ugandski ribar Džosef Nsubuga i dalje prvi doseljenik zabilježen, on je tvrdio da je na ostrvu već postojala napuštena kuća kada se preselio u Migingo 2004. Rekao je da putovanje do kenijskog kopna od Miginga traje dva sata gliserom, dok je od Ugande udaljen šest sati.

Iako bi to pojačalo kenijsko pravo na ostrvo, problem je počeo da se pojavljuje tek početkom 2000-ih. Kako je populacija Miginga rasla, tako je rasla i pažnja vlasti Ugande. Počeli su da šalju bezbjednosne snage 2009. da oporezuju kenijske ribare i nude plaćenu zaštitu od pirata.

U konačnom, život na ostrvu vidio je da ribari rade danju i zapošljavaju usluge prostitutki koje su stizale iz Kenije noću. U međuvremenu su, međutim, počele rasti napetosti.

Bitka za ostrvo

Vlada Ugande stavila je svoje pravo na Migingo koristeći kolonijalne karte iz 1921. Kenija je ukazala na drugačiji skup karata koje su pokazale drugačije i tvrdili da je ostrvo u potpunosti naseljeno članovima njene zajednice Lio. Iako se ta izjava činila netačnom, ostrvo je zasigurno bilo bliže Keniji nego Ugandi.

“Ne znam kojoj to zemlji pripada, samo znam da ostajem ovdje”, rekao je Isak Buhinza, ribar iz Ugande.

Spor iz 2009. otkrio je da je svaka nacija pokrenula istraživanje od 2 miliona dolara kako bi se stvari riješile. Kada je u preliminarnom izvještaju u martu označena kenijska teritorija, uganđanske snage privremeno su se povukle, ali su se na kraju vratile – budući da je obilniji ribolovni dio ostrva ležao na strani Ugande.

“Duboke vode u kojima ribari pecaju više su na strani Ugande, a plitke vode u kojima se ribe razmnožavaju više su na kenijskoj strani”, objasnio je anonimni kenijski policajac. “Svi moramo raditi zajedno.”

Činilo se da je 2016. sporazum zajedničke komisije oba naroda ukazivao na napredak. Omogućio je Uganđanima da pređu u Keniju po hranu i medicinske potrepštine, dok su Kenijci mogli slobodno da plove na teritoriju Ugande. Takođe je propisano da jednak broj policajaca iz svake zemlje mora biti prisutan cijelo vrijeme.

U konačnom, napetosti su ponovno započele kada je Uganda zamijenila kenijsku zastavu na Migingu svojom. Kada su kenijski izborni zvaničnici počeli registrovati stanovnike Miginga za izbore 2017., uganđanske snage su im naredile da prestanu i zaplijenile opremu.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano