Najčešći mitovi o pilulama za kontracepciju u koje se i dalje vjeruje

Popularno

Povezano


Farmakolog Nik Pirson zbog toga napominje da je za sve eventualne nedoumice oko zaštite od trudnoće najvažnije pronaći pouzdane i tačne izvore informacija, ali i znati odvojiti činjenice od mitova.

- Marketing -

„Većina ljudi odgovore na stvari koje ih zanimaju traže na internetu, ali mnoge stranice, svjesno ili ne, objavljuju potpuno pogrešne informacije“, rekao je Pirson za „Yahoo“ i dodao da se zato u slučaju bilo kakve nedoumice najbolje obratiti svom ljekaru, prenosi Večernji.hr.

Pirs je naveo nekoliko najčešćih mitova koji se povezuju sa sredstvima za kontracepciju.

Pilule su efikasne odmah kada počnete da ih uzimate

I dok neke pilule koje sadrže samo progestin mogu da budu efikasne već 48 sati nakon prve, ne bi trebalo da se oslanjate na ovu tvrdnju jer se neke druge, na primjer, da bi bile odmah efikasne moraju da se uzimaju prvi dan menstruacije.

Pravilo da su pilule potpuno efikasne tek nakon što se po jedna dnevno uzima sedam dana uzastopno.

Nije bitno ako se jedna preskoči

I jedna tableta može da pravi veliku razliku, a visina rizika za njenu nedjelotvornost zavisi od toga koji dan ciklusa se propusti uzimanje pilule.

Ako niste sigurni kako da nadoknadite propuštenu pilulu, najbolje je da razgovarate sa ljekarom.

Pilula mora da se uzima svaki dan u isto vrijeme

Novija oralna kontracepcija ima 12-satni razmak u kom se možete sjetiti da li ste je uzeli, dok je kod starijih pilula on bio tri sata od uobičajenog vremena uzimanja.

Neke pilule sa progestinom sada imaju i 24-satni period u kom se mogu uzeti, a da zadrže svoju punu efikasnost.

Pilula „za dan poslije“ jednaka je ranom pobačaju

Budući da te pilule djeluju prije same oplodnje, ovo je još jedan mit. Hitna kontracepcija zaustavlja ili odlaže oslobađanje jajne stanice iz jajnika, a može da spriječi i spermatozoide da dođu do jajašca.

U svakom slučaju. ako je spermatozoid već oplodio jajnu ćeliju, takve pilule neće djelovati, zbog čega ih je bitno uzeti što je prije moguće, u roku od 72 sata od nezaštićenog odnosa.

Kad jednom stavite, spiralu ne možete bilo kada da je izvadite

To nije tačno i zapravo je jedna od najvećih prednosti takvih implantata to što se, ako vam ne odgovaraju, lako i bezbolno izvade.

Spirala može da ispadne

Ovo može da se dogoditi, ali je to veoma rijetko i najčešće se dešava u prvih nekoliko mjeseci od stavljanja.

Ipak, ako vas brine mogućnost ispadanja spirale, dobro je dok ne stignete da posjetite ljekara da koristite i druge metode kontracepcije, za svaki slučaj.

Ako dugo koristite kontracepciju, teško ćete zatrudnjeti

Većina žena se u roku od jednog do dva mjeseca nakon prestanka korištenja oralne kontracepcije vrati u normalan ciklus i od tog trenutka, pa nadalje može i da zatrudni, osim u slučaju da postoje neki drugi zdravstveni problemi. prenosi “Novi“.

- Marketing -

Najnovije