Najava: Otvorenje samostalne izložbe Mehmeda Klepe u Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti Kakanj

Obavještavamo građane da će u sklopu kulturne manifestacije “Dani Zaima Muzaferije” biti otvorena samostalna izložba akademskog slikara Mehmeda Klepe iz Visokog u Gradskoj galeriji likovnih umjetnosti Kakanj u četvrtak 29.11.2018. godine sa početkom u 18:00 sati.

Mehmed Klepo

Mehmed Klepo, akademski slikar, rođen je 1951. godine u Foči. Od 1964. godine živi u Visokom. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Sarajevu 1976. godine. Od 1980. do 2001. godine radio je kao kustos Umjetničke zbirke u Muzeju grada Sarajeva, a od 2001. godine ima status profesionalnog umjetnika. Od prijema u ULUBiH 1978. godine izlaže na svim značajnim izložbama ULUBIH-a u zemlji i inozemstvu, a jedno vrijeme je obavljao i funkcije predsjednika Umjetničkog savjeta ULUBIH-a i člana Upravnog odbora ULUBIH-a.

Izlagao je u Sarajevu, Visokom, Zenici, Tuzli, Mostaru i drugim gradovima u BiH, kao i u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Somboru, Rijeci, Mariboru, Podgorici, Skoplju, Istambulu, Kairu, Ankari, Bredi, Luksemburgu, Baden-Badenu, Fuldi, Amsterdamu, Beču, Bratislavi, Hagu i drugim evropskim gradovima.

Među kolektivnim izložbama ubrajaju se: „04 Kairo Bienale“ (Kairo 2003), „Old Bridge“ (Ankara 2004), Izložba ULUBIH-a u okviru Dana kulture BiH u Istambulu (Istambul 2004), Umjetnost minijature BiH (Fulda 2005), Izložba članova ULUBiH (Maribor 2005), „Prerađeno“ u kustoskoj koncepciji Melihe Husedžinović (Collegium artisticum Sarajevo, Bratislava, Ljubljana, Podgorica, Bar, Skoplje, Beč 2006-2008).

Kao jedan od predstavnika bh. slikarstva uvršten je u ediciju Umjetničke galerije BiH „Umjetnost Bosne i Hercegovine 1974-1984“, u monografiju Nikole Kovača „Slikarstvo Bosne i Hercegovine 1945-1990“, u knjigu o likovnim umjetnostima „Labirnti slike“ Vefika Hadžismajlovića.

Pozivamo građane da u navedenom terminu posjete prostorije Gradske galerije likonih umjetnosti kako bi svojim prisustvom  uljepšali svečanost otvaranja izložbe.

JU KSC KAKANJ

Video koji je postao hit na internetu.
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar