-1 C
Kakanj
Četvrtak, 21 Januara, 2021

Najava novih projekata i gostovanja : Obilježavanje 66. rođendana Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Bosansko narodno danas svečano obilježava 66. rođendan. Tim povodom u Cabare klubu pozorišta održana je svečana press konferencija na kojoj su najavljenje aktivosti i projekti pozorišta za naredni period.  Direktor pozorišta, Hazim Begagić, je najavio večerašnju premijernu izvedbu predstave “Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali”, koju je prema tekstu Tanje Šljivar režirala Mirjana Karaović, ali i četiri nova projekta koja će premijerne izvedbe imati u martu i aprilu.

Bosansko narodno pozorište Zenica i ove godine je domaćin teataraskog dijela programa Međunarodne kulturne manifestacije Zeničko proljeće 2016. na kojem će gostovati teatri iz cijele BiH i regiona, a premijerno će biti prikazana i četiri nova teatarska projekta, od kojeg je jedan u koprodukciji sa Otvorenom scenom obala, a u pitanju je predstava „Svakog trena mislim na te, zemljo moja“  u režiji Stevana Bodrože, a nastalu prema tekstovima Tamare  Bijelić, Almira Imširević i Nataše Antulov. Predstava po tekstu Dragana Komadine “Drag Nach Westen”, u režiji Lajle Kaičije bit će premijerno prikazana 5. aprila, a u sklopu Dječije, omlaadinske i  lutkarske scene bit će premijerno prikazane dvije predstave “Zebra”, u koprodukciji sa JU za kulturu i obrazovanje Kakanj, te “Plamene ulice”, u koprodukciji s baletnim studijom ARS Zenica i Plesno – modnim studijom “Shadows”, istakao je na konferenciji direktor pozorišta, Hazim Begagić.

IMG_6635

Pored bogatog teatarskog programa, u narednom periodu publika će imati priliku uživati u raznovrsnim muzičkim sadržajima u sklopu koncertne sezone BNP-a, a ansamb Pozorišta će gostovati na scena u BiH i regionu. Pored gostovanja u Narodnom pozorištu Sarajevo i gradskom kazalištu Vinkovci i Hrvatskom narodnom kazalištu Osijek, ansamb BNP-a ove godine, kao jedini teatar iz BiH, učestvuje na 26. Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta “Marulićevi dani” Split sa predstavom “Sveto S” u autorstvu i režiji Tanje Miletić – Oručević.

Na konfernciji za novinare je prezentovana nova, redizajnirana interaktivna stranica pozorišta, za koju će uskoro biti završena i andriod aplikacija, kako bi se omogućio što brži i jednostavniji pristup informacijama o repertoarskim aktivnostima Pozorišta.

Na press konferenciji su pristustvovali i glumci BNP-a Snežana Vidović, Faketa Salihbegović – Avdagić i Mugdim Avdagić, koji su ostvarili značajne uloge u filmu Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu” koji je premijerno izveden na 66. Berlinalu i osvojio dvije prestižne nagrade. Prema njihovim riječima, rad na ovom filmu je bio jedno veliko i značajno iskustvo, kao i samo gostovanje na prestižnom Festivalu, a osvojene nagrade su zasluženo priznanje za rad i ulaganje cjelokupne filmske ekipe, koje je međunarodni žiri i prepozao.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO