Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić odgovorio da li biti podignuti spomenici Handkeu i Čurkinu

0

Vojin Pavlović je najavio kako će spomenike postaviti na privatnom zemljištu ako mu općinske vlasti ne dodijele parcelu ispred svog sjedišta ili na kružnom toku kod Robne kuće “Zvorničanka”, i to 9. januara

Marginalno Udruženje “Istočna alternativa RS”, na čelu s Vojinom Pavlovićem iz Bratunca, uputilo je Općini Srebrenica još jedan u nizu kontroverznih zahtjeva čiji je cilj podmukla provokacija žrtava genocida.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Pavlović je jučer u Općini Srebrenica predao zahtjev da se u tom gradu podignu biste nekadašnjem ruskom ambasadoru u Ujedinjenim narodima Vitaliju Čurkinu i austrijskom piscu Peteru Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade za književnost u 2019. godini.

– Od vas čujem da su upućeni takvi zahtjevi, ali spomenici Handkeu i Čurkinu ili bilo kome drugom neće biti postavljeni u urbanom dijelu Srebrenice. Za takvo šta ne postoji saglasnost Skupštine općine Srebrenica i to je, po meni, još jedan besmislen zahtjev spomenutog udruženja – kaže za “Avaz” Mladen Grujičić, načelnik općine Srebrenica.

Pavlović je, međutim, najavio kako će spomenike postaviti na privatnom zemljištu ako mu općinske vlasti ne dodijele parcelu ispred svog sjedišta ili na kružnom toku kod Robne kuće “Zvorničanka”, i to 9. januara, na Dan Republike Srpske.

– Smatram kako bi se i podizanje spomen-obilježja na privatnom zemljištu trebalo regulirati odlukama SO Srebrenica. Po cijeloj općini su postavljene spomen-česme ili spomen-ploče i, kad bi počelo njihovo uklanjanje, vjerujte da bi izbio rat. Postavljanje obilježja na privatnom zemljištu je uzelo maha i moramo imati propisane procedure i za to – kaže Grujičić, prenosi “Avaz”.