27.7 C
Kakanj
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Načelnik Šljivo prelistao rukopis monografije o FK Rudar

O sadržaju monografije, o tome kako se radilo i šta još treba uraditi načelnika Općine Kakanj, Aldina Šljivu, upoznao jedan od autora i urednika knjige Adib Zekić.

Značajan broj programskih sadržaja koji su bili planirani za obilježavanje stogodišnjice Fudbalskog kluba Rudar, nije mogao biti organizovan.

Ostat će zapisano da su navijači u okviru Kakanjskih dana spektakularno obilježili stogodišnjicu, a u to vrijeme Programom obilježavanja bila je planirana revijalna utakmica između Rudara i Reprezentacije BiH, koja zbog  pandemija corona virusa nije mogla biti održana.

Ambiciozan i bogat  program stogodišnjice, pored ostalog, predvidio je i pripremu knjige, monografije o stotinu godina Rudara. Prikupljanje  arhivske građe u redakcijama  sportskih izdanja s prostora bivše Jugoslavije i u domaćim institucijama, muzejima, bibliotekama i arhivima također je bilo otežano. Uz pomoć  bivših i sadašnjih igrača, članova njihovih porodica sa svih strana svijeta,  navijača Rudara i lica koja profesionalno rade u kakanjskom muzeju, prikupljen je značajan broj dokumenata, fotografija i novinskih tekstova.

U tom smislu nesebičnu pomoć  imali su urednici i autori ovog djela, Mato Komšo i Adib Zekić, uključujući i ljude sa prostora ex-Jugoslavije koji se profesionalno, ali i iz hobija, bave historijom nogometa na južnoslavenskim prostorima. Niko od njih neće biti zaboravljen i  biće upisan u Monografiji  kao prijatelj Fudbalskog kluba Rudar koji jepomogao da nastane ovo značajno djelo.

Danas je općinski načelnik Aldin Šljivo, u svojstvu predsjednika Organizacionog odbora za obilježavanje Rudarevog jubileja, primio jednog od autora, Adiba Zekića, kako bi se upoznao  sa do sada urađenom i o preostalim poslovima na pripremi, štampanju i izdavanju monografije.

Tokom razgovora prezentirano je oko pet stotiona stranica urađenog materijala. Knjiga je sadržajno podijeljena u 12 poglavlja.

Deset poglavlja se odnosi na rad kluba kroz deset decenija, jedno poglavlje je posvećeno navijačima, i jedno poglavlje omladinskim selekcijama.

Nakon prelistavanja i upoznavanja sa sadržajem urađenog posla, načelnik Šljivo je čestitao autiorma i svim saradnicima, kazavši:

  • Mislio sam da je urađeno manje posla. Ovo što sam vidio za mene predstavlja upoznavanje ne samo sa historijom fudbalskog kluba već upoznavanje sa dijelom historije Kaknja.  Rudar i Kakanj su neraskidivo povezani cijelo jedno stoljeće i to se u sadržaju kojeg sam pregledao  nedvojbeno vidi.

Autor koncepta za izradu monografije i dijela tekstova, Adib Zekić, upoznao je načelnika da  za kompletiranje i provjeru činjenica vezanih  za period od 1930. do 1952. godine nije bilo dovoljno vremena, a bila bi šteta djelo objaviti  nepotpuno.

U tom smislu dogovoreno je da je puno važnije monografiju kompletirati i objaviti  sa sadržajima za koje treba još autorskog i istraživačkog rada.

Ocijenjeno je da u ovoj nogometnoj sezoni treba završiti i objaviti knjigu, a da na samom kraju knjige posebno mjesto ima sadašnja generacija svih igrača Rudara, jer su oni savremenici i sudionici posljednje sezone u stotinu godina Rudara.

Pored toga dobro im ide u prvenstvu i to zaslužuju za odricanja na koja su spremni i koja čine prema Klubu.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO