Na prvoj narednoj sjednici Općinskog vijeća Kakanj na vijećničkim klupama naći će se prijedlog općinskog načelnika Nermina Mandre da se poništi odluka kojom je upravljanje javnim parking prostorima na području Kaknja povjereno Javnom preduzeću “Vodokom” Kakanj.

“Predložit ćemo odluku o poništenju i oduzimanju Javnom preduzeću “Vodokom” Kakanj prava upravljanja parkinzima jer ovo preduzeće taj posao nije obavljalo dobro u proteklom periodu”, rekao je načelnik Nermin Mandra.

U obrazloženju će biti navedeno da je JP “Vodokom” Kakanj izvršilo naplatu rezervacija parking mjesta, a da pritom nije osiguralo adekvatne metode kojima se sprečava bespravno zauzimanje rezervisanih parking mjesta što je prouzrokovalo haotičnu situaciju u kojoj su građani samoinicijativno bespravno postavljali metalne stubiće, sajle, kamenje, gajbe i sl, što je u značajnoj mjeri narušilo estetsku i funkcionalnu dimenziju gradske jezgre Kaknja.

Dodjela rezervacija nije izvršena transparentno i nije bilo objave javnog poziva sa kriterijima, nije bilo objave lista o dodjelama rezervacija, javnosti nije omogućen uvid u cjelokupan proces dodjele itd.

Osim toga, prilikom dodjele rezervacija parking mjesta nije pokazana socijalna osjetljivost u smislu da se prednost kod dodjele rezervacija daje ratnim i civilnim invalidima, osobama sa posebnim potrebama, porodicama čiji su članovi stara i iznemogla lica i drugim kategorijama koje zaslužuju posebnu pažnju zajednice. (Press Općine Kakanj)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram