NA STOLU KRIZNOG ŠTABA JE 6 MJERA, SJEDNICA JE SUTRA: Ovo bi mogle biti NOVE MJERE!

0

Broj zaraženih korona virusom se povećava iz dana u dan kako u regionu i Evropi, tako i u Srbiji. Tim povodm Krizni štab za borbu protiv kovida 19 sutra će održati sednicu na kojoj će raspravljati o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, kao i o eventualnom pooštravanju mera. Koje su zabrane na stolu?

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako se nezvanično saznaje, u fokusu će biti mere za Beograd, kao grad u kojem je najveći broj zaraženih.

Izvor “Blica” kaže da iste mjere svakako neće važiti za celu teritoriju Srbije, već će varirati od grada do grada. Ondosno, lokalni krizni štabovi i lokalne samouprave donosiće one mere koje odgovaraju epidemiološkoj situaciji tog dijela Srbije, ili ih neće donosti ukoliko za tim nema potrebe.

Od jučerašnjeg drastičnog povećanja korona brojki veliki dio medicinskog Kriznog štaba danas je u više gostovanja govorio o mogućem uvođenju pojedinih mera ili korekciji postojećih. Šta se sve pominjalo što bi koliko sutra moglo da postane mera?

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je gostujući na televiziji Hepi rekao da ne postoji broj zaraženih koje treba dostići da bi se mjere pooštrile.

On, međutim, nije isključio mogućnost uvođenja zabrane kretanja, ali da bi to “prvenstveno trebalo da bude na lokalu u zavisnosti od epidemiološke situacije”.

– Vanredno stanje kao vanredno stanje teško da može da bude opcija, ali to ne znači da ćemo ostaviti ovako i da neće biti mera zabrane kretanja u nekim situacijama. Nećemo mi pustiti da se virus prenosi, a da mi ne preduzimamo ništa – kaže on,piše Blic.

2) Skraćeno radno vrijeme lokala i radnji

I upravo je govoreći o zabrani kretanja na lokalu, dr Kon pomenuio da su lokalni štabovi ti koji mogu da donesu određene mere koje se mogu razlikovati od onih koje važe na nivou cijele države.

Takav je, recimo slučaj sa Trstenikom, koji je proglasio vanrednu situaciju i skratio rad ugostiteljskih objekata sa 23 na 21 sat.

Suština je, objašnjava epidemiolog da se spreči ponašanje u kojem dolazi do maksimalnog prenošenja virusa.