― Marketing ―

NA RUBU KATASTROFE: Uvoz mesa u BiH sedam puta veći od izvoza, farmeri prisiljeni na najgori korak

- Marketing -

Zbog masovnog uvoza mesa na tržište Bosne i Hercegovine farmeri i poljoprivrednici iz RS -a podnijeli su inicijativu za donošenje mjera.

Resorno entitetsko Ministarstvo poljoprivrede traži od Vijeća ministara BiH donošenje hitne mjere kojom bi se uvoz mesa reducirao, a meso kupovalo od domaćih proizvođača.

Od Vijeća ministara BiH su zatražene zaštitne mjere, ali ne da se uvoz potpuno zabrani, samo žele da se kupuje od naših domaćih proizvođača.

- Marketing -

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić tvrdi da za ovaj zahtjev ima podršku farmera iz cijele Federacije Bosne I Hercegovine.

– Inicijativa o ograničenju uvoza mesa iz inozemstva na dnevnom je redu gotovo svake godine, i to baš u vrijeme ljetnih odmora, kada je potrošnja mesa i najveća tijekom godine. I prošle godine ovakva inicijativa upućena je u Vijeće ministara BiH, ali joj se protive mesoprerađivači koji jeftino uvozno meso kupuju radi proizvodnje široke palete mesnih prerađevina. Uprava za indirektno oporezivanje BiH objavila je podatak kako je lani u BiH ukupno uvezeno 35,743.948 kilograma mesa i mesnih prerađevina vrijednih 176,444.801 KM (oko 90 miliona eura), što je gotovo sedam puta više od izvoza.

Navodi da je iz BiH je izvezeno 6,888.786 kilograma mesa i mesnih prerađevina vrijednih 28,502.478 KM.

– Potrošači, s druge strane, postavljaju pitanje o kvaliteti mesa iz uvoza, odakle dolazi, koliko je staro, je li svježe, zamrznuto. U strategiji razvoja poljoprivredne proizvodnje koja je urađena za razdoblje od 2018. do 2021. godine spominje se podatak kako je potrebno smanjiti stalni trend stočarske proizvodnje. U njoj se konstatira kako je ukupnu proizvodnju mesa u BiH teško pouzdano utvrditi zbog nepostojanja točnih podataka, osobito u duljem razdoblju, s obzirom na to da se ona ne može poistovjetiti s brojem zaklanih životinja u klaonicama, korigiranim za razliku broja uvezenih i izvezenih živih životinja, zaključio je Pašalić.

- Marketing -

Kakanjski lovci apeluju na građane: Budite oprezni

Lovačko društvo "Srndać-Kakanj" obavještava građanstvo da će nova sezona lova divljači niskog lova početi 1. oktobra 2023. godine. Ova sezona će uključivati lov na divlje...