18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 20 Juna, 2021

NA RESPIRATORU I BEBA OD SEDAM DANA OSMOGODIŠNJI DJEČAK U TEŠKOM STANJU, DRUGE BOLESTI OTEŽAVAJU OPORAVAK


Osmogodišnji dječak, koji je na respiratoru, je iz Vladičinog Hana. Pored infekcije kovidom, on ima i hronične bolesti koje otežavaju oporavak, pišu Novosti.

– Dijete je u teškom stanju, ali je stabilno. Naš pacijent je nekoliko dana primao visoki procenat kiseonika, a onda je priključen na mehaničku ventilaciju. Stanje mu je stabilno, ali ima niz bolesti koji otežavaju njegov oporavak. Ipak, svi smo optimisti jer djeca su zaista veliki borci – rekao je dr Ivica Nakev, koordinator Dječje kovid-bolnice u Nišu.

Zbog korona virusa dosad je dvoje djece bilo priključeno na respirator. Oboje su imali pridružene bolesti. Jedno dijete je imalo kardiološke probleme i bilo je u Institutu majka i dijete. Drugo je imalo neurološki poremećaj i bilo je u Univerzitetskoj dječjoj klinici u “Tiršovoj”.

Kovid je kod djece lakša bolest, i koliko znam, a pratim sve izvještaje kod nas, nijedno dijete nije preminulo od komplikacija ove zaraze. prenosi “Byka“.

U posljednje vreme bilo je nešto više prvih pregleda zbog sumnje na infekciju koronom kod najmlađih i to je najvjerovatnije posljedica cirkulacije britanskog soja korone. On je kontagiozniji, zato imamo više inficirane, ali ne i teže bolesne djece – kaže profesor dr Predrag Minić, pulmolog u Institutu za majku i dijete i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19.

Profesor Minić navodi da je u Dječjoj kovid-bolnici u KBC “Dr Dragiša Mišović” dosad bilo nekoliko malih pacijenata sa ozbiljnim dijabetesom, karcinomom i neurološkim bolestima, koje udružene sa kovidom povećavaju rizik od komplikacija, ali su sva djeca uspješno izliječena od ove zaraze.

Beba stara sedam dana na respiratoru

Ljekari iz Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Kragujevac bore se za život djevojčice koja je rođena u kraljevačkom porodilištu, potvrdila je doktorka Dragana Savić.

– Beba ima plućnu hipertenziju koja je životno ugrožava. Ona je iz kraljevačkog porodilišta primljena u subotu rano ujutru. Kovid pozitivna je bila kod njih u porodilištu, antigenski test je kod nas takođe bio pozitivan, urađen je i PCR test koji pokazao pozitivan rezultat. Beba je bila relativno stabilna prvih dana, a onda je od trećeg dana života na mehaničkoj ventilaciji – rekla je dr Savić.

Beba je na intenzivnoj njezi i prima terapiju, a doktorka Savić je ispričala da je djevojčica odmah nakon rođenja, poslije tri sata, počela da iskazuje simptome infekcije virusom korona.

– Već nakon tri sata od rođenja bebe respiratorno zdravlje bebe je počelo da se pogoršava, dobila je visoku temperaturu, urađen je antigenski test po protokolu i prebačena kod nas radi daljeg lečenja i praćenja.

Pretpostavlja se da je infekcija nastala još dok je beba bila u stomaku, s obzirom na to da je već u trećem satu pokazala simptome kovid-infekcije – rekla je dr Savić.

Majka novorođenčeta je bila pozitivna, ali nije imala simptome kovida.

– Beba je, nažalost, razvila tešku i ozbiljnu kliničku sliku, tako da je verovatno, ona teorija da ne postoji ili je smanjen rizik od prenosa infekcije, ovim opovrgnuta – rekla je dr Savić.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO