Na proteste u Sarajevo dolazi i Nermin Alešević

“Sada je na njima da odluče”, rekao je Alešević, dodajući da u srijedu dolazi u Sarajevu na proteste ispred Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

“Nadam se da će i građani BiH shvatiti da nam treba pravna država za bolju budućnost naše djece i naših porodica”, napisao je Alešević na Twitteru, prenosi agencija “Patria”.

U medije je dospio skandal o umiješanosti predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Milana Tegeltije u korupcijsku aferu, u kojoj je trebao utjecati na tadašnju glavnu tužiteljicu Kantona Sarajevo Dalidu Burzić da ubrza jedan krivični predmet, dok je Marko Pandža, inspektor Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) za tu uslugu Tegeltije od privrednika Aleševića uzeo 2.000 KM, napominjući da će tim novcem ‘potkovati’ Tegeltiju.

Tegeltija odbacuje umiješanost u tu aferu, premda je objavljen i snimak razgovora Aleševića, Tegletije i Pandže.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozvao je građane da se okupe pred Sudom i Tužilaštvom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao odgovor na korupcijsku aferu koja potresa pravosuđe u zemlji.

“Bit ću na čelu toga pokreta”, poručio je ministar Mektić.

Protesti su zakazani za srijedu u 11 sati i 55 minuta ispred Suda i Tužilaštva BiH, gdje je sjedište i VSTV-a.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija najavio je da će izmjestiti sjednici VSTV-a na drugu lokaciju ukoliko protesti građana budu odobreni.

VSTV je krovna pravosudna institucija u Bosni i Hercegovini koja prati rad sudova i tužilaštva u zemlji, prenosi “NAP“.

Možda vam se svidi

avatar