18.5 C
Kakanj
Ponedjeljak, 26 Jula, 2021

Na najvećoj farmi u Crnoj Gori uginulo 200.000 kokoši

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je da je 200.000 kokoši, trećina svih u zemlji, uginulo tokom vikenda u najvećoj peradarskoj farmi.

Životinje su umrle zbog jake vrućine, jer su rashladni sistemi prestali raditi nakon nestanka struje.

Farma kokoši Agromont u Martinićima bila je najveća farma u Crnoj Gori. Uzgajali su 200.000 kokoši, što je trećina svih u državi. Masovna smrt dogodila se tokom vikenda kada je vrućina premašila 30 Celzijevih stepeni.

Uginuće će imati glavni utjecaj na tržište jaja i peradi, jer je farma proizvodila petinu svih jaja za domaće tržište. U Crnoj Gori svakodnevno konzumiraju oko milion jaja, izvijestio je srbijanski RTS.

Vlasti štetu procjenjuju na milion eura. Vlasnik farme Božo Jokić nije želio razgovarati s lokalnim medijima o uginuću, a na farmi su osigurane samo zgrade, a ne i kokoši.

Ipak, iz kompanije su se oglasili saopćenjem u kojem su naveli da je 9. jula usljed kvara na električnim instalacijama došlo do prekida rada ventilacije u jednom od šest objekata u kojima su smještene koke nosilje, zbog čega je, kako kažu, nastala određena šteta.

Dodali su da nijednog trenutka nije došlo do zastoja snabdijevanja crnogorskog tržišta svježim jajima, te je i pored nezgode nastavljena proizvodnja oko 160 hiljada svježih jaja na dnevnom nivou.

  • U okviru ove nezgode, nakon procedure interne kontrole, utvrđeno je da je došlo do uginuća od cca 15% od ukupnog kapaciteta koka nosilja, kazali su iz Agromonta, te dodali da posjeduju farmu od 240 hiljada koka nosilja.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da su naložili nadležnim službama da izvrše “uništavanje” uginulih životinja. Mrtve kokoši će biti pokopane, javlja RTS pozivajući se na podgoričke Vijesti.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO