Na imanju u BiH: Mirsad pronašao glavicu luka tešku preko kilogram

Vlasnik ovog imanja Mirsad Lavić nije koristio nikakvo vještačko đubrivo, većina glavica je bila teško oko 700 grama, dok je jedan ‘kapitalac’ težio preko jednog kilograma

U posljednje vrijeme često su u medijima možemo čitati o enormno teškim plodovima povrća i voća. Ovog puta dodajemo još jedan takav primjer.

Naime, kako piše Večernji list BiH, na imanju Mirsada Lavića u Lužnicama (Mostar), koje je u oktobru 2018. godine zasađeno sjemenom luka, neočekivano je toliko rodio luk da su se pojavile u velikom broju glavice luka enormne težine.

Iako vlasnik imanja Lavić nije upotrebljavao nikakvo vještačko đubrivo, koristeći isključivo prirodno đubrivo, najveći dio glavica luka imao je težinu od oko 700 grama, što se smatra izuzetno velikim plodom. Ali ni tu nije kraj priče o luku s ove parcele.

Vlasnik se pojavio s glavicom luka koja ima težinu 1,040 kilograma tako da do sada predastavlja makisimalnu zabilježenu težinu na našem području. Vjerojatno su uvjeti za rast bili toliko povoljni da je došlo do ploda maksimalne težine.

”Začudio sam se kad sam počeo vaditi glavice luka jer su bile enormno velike, neuobičajene za naše uvjete. Koristio sam prirodno đubrivo, ali nisam ni u snu mogao sanjati da će plodovi biti tako izdašni i veliki. Poseban kuriozitet predstavlja glavica koja je teška 1,040 kg, i evo pokazujem je prijateljima kako bi vidjeli da je to istina. Kako imam svoju ugostiteljsku firmu sav taj luk ću koristiti kao prilog mojim proizvodima”, izjavio je Mirsad Lavić.

Možda vam se svidi

avatar