15.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Na dan VRS-a: Američke trupe prema Manjači kroz BanjalukuSlučajno ili ne, upravo na “dan vojske Republike Srpske” američke trupe defilovale su Banjalukom, naveo je Nebojša Vukanović na društvenim mrežama

U pratnji Vojne policije Oružanih snaga BiH i Policije Republike Srpske, koje su pratile i obezbjeđivale kolonu teških američlih kamiona s naoružanjem i vojnicima, ne dozvoljavajući građanima da im se približe, konvoj američkih vojnih vozila juče u popodnevnim satima je prošao kroz Banjaluku na putu za Manjaču, piše Buka.

Američki vojnici i oficiri učestvovaće na velikoj vojnoj vježbi na Vojnom poligonu bivše JNA na Manjači, skupa sa pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Nebojša Vukanović oglasio se na društvenim mrežama i zatražio od Milorada Dodika da izađe u javnost i objasni građanima šta se događa i da li je sve posljedica ANP-a, nazvanog Program reformi, i otvorenog puta BiH u NATO savez.

Vježba “Brzi odgovor 21” je glavni događaj u 2021. godini iz oblasti obuke za Oružane snage Bosne i Hercegovine, a provodit će se na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave”.

Podsjetimo, Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao da na Manjači neće biti održana vojna vježba Oružanih snaga BiH i NATO-a, nego simultana vježba sa snagama SAD.

“To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadjskom municijom. To se radi između OS BiH I SAD-a, ne NATO-a. A to je bilo potrebno da bi na ljeto imali istu vježbu OS BiH i Vojske Srbije na Manjači”, kazao je Dodik.

Vojno-politički analitičar Đuro Kozar kazao je u Newsroomu na N1 da očekuje puno od ove vježbe.

“Vježba dolazi u pravom trenutku. Ona je zakazana ranije, jer ovakve vježbe se na zakazuju ad hoc. Ova vježba nije odgovor na non-papere koji se sada pojavljuju. Ona je odlična američka podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine neovisno s kojih strana dolaze pozivi da se razmišlja o razlazau BiH. Vježba pokazuje kontinuitet vojne saradnje Amerikanaca i naših oružanih snaga i ona će sigurno da pokaže koliko su snažne naše oružane snage”, naveo je Kozar, prenosi banjalučka Buka.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO