MVP Turske: Osuđujemo odluku časopisa "Charlie Hebdo" da ponovno objavi uvredljive karikature našeg Vjerovjesnika

0

Ističu da su napori francuskih vlasti da objasne ovo pitanje u okviru slobode izražavanja “neprihvatljivi”

 
Ministarstvo vanjskih poslova Turske najoštrije osuđuje odluku časopisa “Charlie Hebdo” (Francuska) da ponovno objavi uvredljive karikature Vjerovjesnika, prenosi Anadolija. 
– Najoštrije osuđujemo odluku časopisa “Charlie Hebdo” da ponovo objavi uvredljive karikature Vjerovjesnika koje sadrže nepoštivanje naše religije i našeg Poslanika – rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Turske.
Kako je kazao, tu uvredu i nepoštovanje muslimana nije moguće opravdati štampom, umjetnošću ili slobodom izražavanja.
Rekao je da su i napori francuskih vlasti, posebno predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da objasne ovo pitanje u okviru slobode izražavanja, “neprihvatljivi”.
Prema njegovim riječima, oni koji se u svakoj prilici hvale da su demokrate i liberali trebali bi znati da dovode vodu na mlin novih generacija fašista i rasista u Francuskoj i Evropi, koristeći takve rasističke i diskriminatorne akcije koje potiču ksenofobiju i mržnju prema islamu.
– Ovaj bolesni mentalitet, koji svakodnevno pokušava marginalizirati milione muslimana koji mirno žive u svojoj zemlji, zadaje udarac društvenoj harmoniji, jedinstvu i jednakosti – rekao je glasnogovnornik Ministarstva vanjskih poslova.
Pozvao je prijatelje i političare u Evropi da zauzmu jasan stav protiv takvih napada, koji se u posljednje vrijeme povećavaju i ciljaju na svete vrijednosti.
Braća Kuači (Kouachi) su 7. januara 2015. godine izveli napad na redakciju francuskog satiričnog lista “Charlie Hebdo”, prilikom čega je poginulo 12 osoba, a oni su ubijeni u policijskoj akciji.
Avaz

[bar group="4078"]