Muzaferija: “Nemam veliku pomoć države, nadam se da će se to uskoro promijeniti”


Naime, najbolje bh. skijašica osvojila je 16. mjesto u disciplini alpska kombinacija, a prethodno je u spustu bila 25., što je također jedan od najboljih rezultata bh. skijanja, prenosi “Fena”.

- Marketing -

Dvadesetjednogodišnja Visočanka sada odmara u BiH i priprema se za posljednju trku sezone. U izjavi za agenciju Fena prisjetila se uspjeha u Italiji i naglasila da je na tom takmičenju premašila zacrtane ciljeve.

“Naš plan za Svjetsko prvenstvo bio je plasman među 30 skijašica u svim disciplinama. Već nakon plasmana u spustu gdje sam zauzela 25. mjesto bila sam izuzetno sretna jer sam ispunila cilj koji smo si postavili i dosta rasterećenije sam mogla voziti kombinaciju. Slalom je bio veoma težak, stazu su posuli vodom pa je bilo rasprave da li ćemo uopšte voziti, a na kraju je dosta skijašica ispalo. Bila sam umorna nakon prve dvije trke, ali kombinaciju sam vozila pametno i ostvarila odličan rezultat”, kazala je.

Muzaferija ne očekuje da će u ovoj sezoni poboljšati uspjeh ostvaren u Italiji. Kako je kazala, ne želi razmišljati o tome i stvarati sebi dodatni pritisak, ali vjeruje da će u narednu sezonu ući još spremnija za iskorak u karijeri i još bolje rezultate.

“Naravno, imat ću još veće želje za dobrim rezultatom, a nadam se da ću ući u konkurenciju top 30 skijašica u brzim disciplinama Svjetskog kupa”, najavila je skijašica.

Ističe da je za sve to potrebno mnogo odricanja, finansija i treninga u vrhunskim uslovima i sa velikim klubovima.

“Da biste bili konkurentni na najvišem nivou potrebno je mnogo posvećenosti ovom sportu i treninga sa velikim timovima, na skijalištima u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj, a išli smo na treninge i u Kanadu. Morate biti u treningu tokom cijele godine, čak i preko ljeta. Bez toga ne možete biti konkurentni u Svjetskom kupu, a za sve je potrebno mnogo novca, pomoći države koju ja trenutno nemam. Nadam se da će se to uskoro promijeniti”, navodi Muzaferija.

Kako je kazala, zbog skijanja, treninga i putovanja često je izostajala iz škole, ali vjeruje da se danas to odricanje isplatilo. Mladim bh. sportistima poručila je da ne odustaju od svojih snova, da naporno treniraju i ne odustaju na prvoj prepreci.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano