Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-regaib, noć želja, nade i ibadeta

0

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu večeras obilježavaju Lejletul-regaib, koja je poznata i kao noć želja, nade, ibadeta.

Ova se noć obilježava uoči prvog petka u mjesecu redžebu, a Medžlis Islamske zajednice Sarajevo tim povodom u Ferhadija džamiji poslije akšam-namaza organizira svečani program.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U okviru programa bit će održano prigodno predavanje, a članovi Hora Medžlisa IZ Sarajevo džematlijama će upriličiti učenje Kur’ana, ilahija i kasida, mevlud, zikr, javlja MINA.

Lejletul-regaib je dan novog početka u povijesti čovječanstva i prva je od tri odabrane noći koje najavljuju dolazak mjeseca ramazana. Obilježava se prvog četvrtka u mjesecu redžebu. Na osnovu islamskog učenja, ovo je noć koja predstavlja potvrdu Allahove milosti prema čovjeku.

Smatra se odabranim trenutkom u kojem se ispunjavaju želje, molbe i nadanja. Dova ili molba Uzvišenom Bogu spona je i milost koja povezuje Stvoritelja i Njegova stvorenja, zato vjernici, muslimani širom svijeta ovu mubarek noć provode u ibadetu i molitvama.

Kod muslimana postoje četiri mubarek noći, koje su prema Kur’anskim ajetima i hadisima Božijeg poslanika Muhammeda a.s., vrednije u odnosu na ostale noći, a to su Lejletul-regaib, Lejletul-miradž, Lejletul-berat, koje najavljuju dolazak ramazana, te Lejletul-kadr.