30.7 C
Kakanj
Četvrtak, 24 Juna, 2021

MUP ZDK-Kampanja u školama o zloupotrebi droga

Jučer je u Upravi policije Ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK-a održana press konferencija kojom je ozvaničen početak kampanje pod nazivom „Znanjem protiv droge“. Prisutnim predstavnicima medija obratio se policijski komesar Semir Šut koji je prezentirao sadržaj i ciljeve kampanje, te aktivnosti koje će Uprava policije poduzimati na promociji iste.
plakatUprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je donijela odluku da samostalno sprovede kampanju pod nazivom „Znanjem protiv droge“, kojom bi u fokus interesovanja postavila posljedice konzumiranja opojnih sredstava od strane malodobnih osoba. Cilj sprovođenja kampanje jeste povećanje svijesti mladih i ostalih osoba o posljedicama koje se pojavljuju usljed konzumiranja opojnih sredstava, te popularizacija zdravih stilova života i očuvanja zdravog okruženja, suzbijanje i sprječavanje daljeg širenja zloupotrebe opojnih droga, davanje doprinosa prevenciji razvoja bolesti ovisnosti, smanjenje šteta po zajednicu nastalih zbog zloupotrebe opojnih droga, kao i smanjenje potražnje opojnih droga, prvenstveno kod mladih.

Ciljna kategorija kampanje jesu učenici svih osmih i devetih razreda osnovnih škola, kao i učenici svih razreda srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona, a radi se o preko 20.000 učenika.

Aktivnosti kojima se postavljeni ciljevi planiraju postići jesu:

– izravan kontakt mladih sa policijskim službenicima od kojih iz prve ruke mogu dobiti vjerodostojne informacije o posljedicama zloupotrebe opojnih droga;

– sprovođenje edukacije učenika navedenih razreda od strane policijskih službenika iz oblasti zloupotreba opojnih droga i maloljetničke delikvencije u vezi sa tim;

– prikazivanje i podjela odgovarajućeg edukativnog i promotivnog materijala.

U nastavku, komesar Šut se osvrnuo i na aktivnosti koje je Uprava policija sprovodila u proteklom periodu, posebno kada je u pitanju obezbjeđenje Općih izbora u BiH i međunarodne nogometne utakmice između reprezentacija BiH i Belgije. Sumirajući navedene aktivnosti, istakao je da je veoma ponosan što tokom obezbjeđenja ovih značajnih događaja nisu zabilježeni izgredi niti ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti građana. To je potvrda i rezultat visokog nivoa profesionalizma i obučenosti policijskih službenika, ozbiljnog i planskog pristupa naznačenim aktivnostima, te vidnog uspjeha u planiranju, koordiniranju i postupanju svih angažovanih službenika.

press 22.10.2014. (3)
Na kraju, policijski komesar je informisao prisutne o svojoj nedavnoj radnoj posjeti Velikoj Britaniji, tačnije učešću u delegaciji koju su sačinjavali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i nekoliko policijskih agencija iz BiH, kojom prilikom je upriličeno više susreta sa međunarodnim ekspertima iz domena djelovanja policijskih agencija u kritičnim situacijama. Delegacija je obišla više lokacija a zadnja destinacija bila je fudbalski stadion u Kardifu gdje su isti upoznati sa metodama i načinima komandovanja, te sistemom informisanja u Velsu, a povodom odigravanja međunarodne fudbalske utakmice između reprezentacija Velsa i BiH, kojoj su i sami prisustvovali. Cilj posjete bio je upoznavanje visokih policijskih zvaničnika iz BiH sa načinima djelovanja policijskih agencija u Velikoj Britaniji u kritičnim situacijama, kako bi se iskustva i korisna saznanja mogla primjeniti i u BiH.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO