Povezano

Muče vas hladne noge? Vrijeme je da “razbudite” cirkulaciju!

Slaba cirkulacija, zbog koje mnogi osjećaju hladnoću u nogama, često je posljedica sjedilačkog načina života pa noge možete “ugrijati” kretanjem odnosno tjelovježbom.

Nosite toplu i udobnu obuću u kojoj se noge neće smočiti. U preuskoj obući noge su stegnute, pa je cirkulacija otežana. Ako vam se noge znoje, češće mijenjajte čarape, jer vlažne čarape hlade stopala. Kod kuće nosite udobne i tople papuče.

- Marketing -

Istraživanja su potvrdila uvriježeno mišljenje da hladne noge povećavaju rizik od prehlade i viroze. Stoga održavajte stopala suhima i utoplite ih.

Stopala možete utopliti i kupkama (npr. od ružmarina i smreke) te masažom.

Pripremite najfinije kupke za tijelo i dušu.

Za dobru cirkulaciju pijte dovoljno vode, a poželjni su i biljni čajevi bez dodanog šećera. Najbolje je uzimati tekućinu ravnomjerno cijeli dan, jer kad osjetite žeđ, to znači da je već nastupila dehidracija.

Važna je i pravilna prehrana – ne preskačite obroke i jedite što više svježeg voća i povrća.

Neispavanost i umor usporavaju metabolizam te se tako pojačava osjećaj hladnoće u tijelu.

I stres može biti uzrok hladnih nogu. Kad smo pod stresom, u tijelu se pojačano izlučuje adrenalin i sužavaju se krvne žile, pa se zbog otežane cirkulacije pojavljuje osjećaj hladnoće. Istraživanja su pokazala da stres “ohlađuje” organizam i tako što dovodi do hiperventilacije (ubrzanog disanja) zbog čega se pojavljuje neravnoteža izmjene kisika i ugljičnog dioksida u krvi. Stoga se organizam može uravnotežiti i “ugrijati” vježbama disanja i drugim tehnikama opuštanja.

Prestanite pušiti i pazite što pijete – osjećaj hladnoće pojačava se uzimanjem kofeina i nikotina.

- Marketing -

Najnovije

Popularno