Može li gore, može: Najavljeno poskupljenje struje za čak od 70% do 120%

Popularno

Povezano


Iz Elektroprivrede BiH najavili drastično poskupljenje na što su iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH iskazali negodovanje kao i mišljenje kako je svako poskupljenje iznad 10 % je udar na privredu i privrednike…

- Marketing -

Negodovanje privrednika iz Federacije BiH izazvala je najava drastičnog povećanja cijene struje od 70 do 120 % za preduzeća. U vezi s tim ovih dana intenzivirani su sastanci Vlade FBiH sa čelnim ljudima ‘Elektroprivrede’ i Udruženja poslodavaca, u cilju iznalaženja najbezbolnijeg rješenja kako ne bi trpila privreda.

Ekonomski analitičari smatraju da bi značajnijim povećanjem struje, bh. firme izgubile konkuretnost u odnosu na ostale kompanije u regiji, što može imati dugoročne posljedice na privredu. Za poslodavce je prihvatljiv rast do 10 %. Analize pokazuju da ‘Elektroprivreda BiH’ godišnje izveze u struje u vrijednosti 250 miliona KM, što je veoma značajan ekonomski moment, koji umnogome može pomoći kod finalnog formiranja cijena, koje će ma kakve bile, izazvati lančanu reakciju poskupljenja svih proizvoda.

Privrednici znaju da će svako, a posebno ono poskupljenje koje se najavljuje, imati odraz na sve elemente poslovanja preduzeća, jer je električna energija primarni energent bez kojeg se ne može ni zamisliti proizvodni proces, posebno u apsolutnom broju izvozno orijentiranih firmi.

- Marketing -

Najnovije