Mostar: Djeca koja nisu vakcinisana ne mogu ići u vrtić

Na sastanku koji je, u četvrtak 23. svibnja, održan s predstavnicima Vlade HNK, zdravstvenih ustanova i Zavoda za javno zdravstvo HNK, bilo je govora i o proglašavanju službenog stanje epidemije, no za sada takva odluka još nije na snazi.

“Poduzeli smo sve potrebne mjere, obuhvatili vrtiće, bolnice. Domovi zdravlja rade svoj posao te ćemo raditi i na pojačavanju imunizacije. Na sastanku smo donijeli odluku o poduzimanju svih protuepidemijskih mjera kako se ovo dalje ne bi širilo, i dobio sam punu podršku od ministra zdravstva, Gorana Opsenice, da krenemo u sve te aktivnosti”, rekao je za Bljesak.info Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Avdić ističe kako ne postoji određeni broj oboljelih na osnovu kojeg se treba službeno proglasiti stanje epidemije, nego da se promatra cjelokupna situacija.

“Ne držim se broja, nego ako procijenimo da je stanje uzelo maha, da se širi i da je van naše kontrole tad stupa na snagu takva odluka. No, mi smo jučer poduzeli sve mjere i donijeli odluke kao da smo i proglasili epidemiju”, objašnjava Avdić i apelira na roditelje koji, kako kaže, trebaju shvatiti da je cijepljenje jedini lijek protiv ovoga.

Od 14 oboljelih, kako ističe Avdić, dvije su medicinske sestre zaposlene u KB dr. Safet Mujić , jedan slučaj je zabilježen u Konjicu, jedan u Prozor- Rami, a većina oboljelih su djeca.

U ‘Mjerama za sprječavanje širenja virusa morbila u vrtićima’ , kojih se roditelji, te oni zaposleni u vrtićima, trebaju držati, istaknuto je, između ostalog, da djeca koja nisu vakcinisana ne trebaju dolaziti u vrtić.

“Dobili smo naputak od Zavoda za javno zdravstvo HNK o mjerama koje i mi trebamo poduzeti, a to su između ostalog da još jednom provjerimo dokumentaciju djece o cijepljenju i da djeca koja nisu cijepljena budu poslana u Cijepni centar, a u međuvremenu da ne dolaze u vrtić. To je odluka zdravstva i mi to provodimo, a to što pojedini roditelji negiraju odluke i pravilnik ministarstva zdravstva mi na to ne možemo utjecati”, rekla je za Bljesak.info Danijela Kegelj, direktorica Ustanove Dječji vrtići Mostar,prenosi Radiosarajevo

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar