Most u Svilaju veza između EU i BiH

Popularno

Povezano

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović istakao je da je otvaranje mosta preko Save u Svilaju veoma bitno i za Hrvatsku i za BiH jer je u pitanju veza dvije zemlje, kao i koridora “5C” sa južnim dijelom, odnosno Jadranskim morem.

  • Činjenica je da koridor “5C nije završen, ali je ovo jedan od bitnijih projekata u nizu svih tih dionica koje se tu nalaze”, rekao je Mitrović za “Nezavisne novine”.

Mitrović je podsjetio da ovaj projekat datira još od 2016. godine, kada su započeti radovi.

  • Taj projekat konačno se završava, mada je sam most završen prošle godine. Na sjednici Savjeta ministara smo donijeli odluku o dodatnim sredstvima za izgradnju graničnog prelaza, tako da je tada i omogućeno da se ovaj projekat mosta i graničnog prelaza realizuju”, naveo je Mitrović.
- Marketing -

Prema njegovim riječima, sada su i granični prelaz i dionica koja spaja granični prelaz i most završeni, a samo otvaranje je u četvrtak, 30. septembra.

Mitrović je naglasio da je u ovom trenutku urađena privremena prekategorizacija tamošnjeg graničnog prelaza, tako da će on trenutno biti za promet putničkog saobraćaja.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH kažu da je na novom graničnom prelazu posebno odvojen putnički od teretnog saobraćaja, ima četiri trake na ulazu u BiH i tri trake na izlazu.

  • U sklopu novog graničnog prelaza su sagrađeni objekti za smještaj službenika UIO, Granične policije BiH i inspekcijskih službi, te objekat za smještaj špeditera i banke. Prelaz ima i zaseban energetski blok, poseban objekat za detaljan pregled vozila, kolske vage i veliku nadstrešnicu”, naveli su u UIO.
- Marketing -

Najnovije