Monstruozno ubistvo: Zoran u svađama ženi govorio da će završiti u septičkoj jami

– Najviše mi je žao što sam je uoči prošloga Božića vratio kući. Htjela se vratiti zbog Martina, našeg najmlađeg brata, jer se bojala za njega. Tada sam očuhu rekao: “Ne daj Bože, da joj padne dlaka s glave! Na žalost, dogodilo se ono najgore“ – riječi su shrvanog Ivana S, jednog od četvorice sinova Anice Buile (46), koja je prije četiri mjeseca ubijena u njihovoj porodičnoj kući u Petrovcima kod Vukovara, a onda je njeno tijelo bačeno u septičku jamu u stražnjem dijelu dvorišta, odakle su ga vatrogasci izvadili u srijedu 6. oktobra u poslijepodnevnim satima.

– Zadnji kontakt s mamom bio je krajem juna. Na sve naše kasnije pozive nije se javljala, a on je tih prvih sedmica govorio da je i sam slabo viđa, da se kasno vraća kući, ali da je tu. Iskreno, nismo odmah posumnjali na najgore – kazali su Ivan i njegov stariji brat Ante, Aničini sinovi iz prvoga braka, koji su odrasli u Petrovcima s majkom, očuhom i dvojicom braće iz braka Zorana i Anice, Tomislavom i Martinom. No, zbog nasilja koje su trpili Ante i Ivan odavno su se odselili iz Petrovaca i od tada žive u Ivankovu kod Aničinih roditelja Ljerke i Martina. Ljudi su shrvani od boli, ali i ogorčeni.

– Nema on nikakav PTSP, to je monstrum koji je sve pomno isplanirao. Bio je pritajen, miran, došao nam je u kuću prije tri sedmice, ljubio nas, grlio, držao moju praunučicu, Aničinu unučicu, a za to vrijeme moje se dijete raspadalo u septičkoj jami – kroz suze je rekla majka nesrećne žene, slamajući se od tuge. U prvim danima njenog nestanka, Zoran bi im govorio da mu se Anica javila, slao im fotografije SMS-ova koje mu je ona navodno slala i u kojima je pisala da želi razvod braka, podjelu imovine.

– Jedino kada je otišla je to prošle zime kad ju je on lažno prijavio za prijetnju, pa je dobila zabranu prilaska, a onda se u dogovoru s njim zbog Martina vratila kući – rekli su Ante i Ivan, koji je majku tražio gdje god je mogao.

– Bili smo i sami u pretrazi kuće u julu. Na ogradi su se sušili oprani tepisi, a unutra nije bilo nikoga. Obavijestili smo i policiju. Pretražili smo kuću i tavan, a on se skrivao u kupatilu. Poslije je rekao da se uplašio da su neki provalnici. Znam da sam tada policajcima rekao da smo sve pretražili i da jedino nismo pogledali u septičku. Strašno! A, onda kada smo saznali šta je učinio s maminim tijelom sjetili smo se kako joj je u svađama, pokazujući u septičku, govorio: “Završit ćeš ti tamo unutra!” Da smo se toga barem ranije sjetili – prisjetio se Ivan, koji priznaje da se očuha bojao.

– Imali smo vojni režim u kući, tukao nas je i znao nas je potjerati na spavanje bez večere – ispričali su Ante i Ivan, a na pitanje je li to prijavljeno policiji sjetio se događaja od prije osam godina, kada je prijavio nasilje, ali da su lokalni policajci otišli nakon što im je Zoran rekao da nije bilo ništa. On se nakon tog događaja odselio u Ivankovo.

Na Sve svete je, kaže, nazvao Zorana i rekao mu da izvoli pronaći njegovu majku i da je želi vidjeti u kući kada sljedeći put dođe, a ovaj mu je odgovorio da mu je policija zabranila izlazak iz kuće, što je, kaže, bila još jedna njegova laž. On i Ante vidjeli su očuha u srijedu kada ga je policija odvodila iz kuće, kao i u četvrtak kada su ga doveli na mjesto zločina. Kažu da ih je samo hladno pogledao. Majka ubijene žene, pak, ne prestaje plakati. Kaže da je krajem oktobra policiji rekla da sumnja da ju je muž ubio.

– Onda sam počela razmišljati, a što ako sam ga krivo optužila, počela sam skupljati snagu da kleknem pred njega i molim za oprost ako sam pogriješila. Lomilo se u meni sve, a sada se pokazalo da sam bila u pravu – plačući je ispričala nesretna žena.

Policija ističe kako su tri mjeseca provjeravali sve indicije. U PU vukovarsko-srijemskoj su istaknuli kako je „niz puta provedena rekonstrukcija mogućih scenarija njezina nestanka te da je riječ je o jednom od kompliciranijih slučajeva koje su imali, prenosi “Jutarnji“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply