Povezano

Moguće je: Zbog zanimanja za nove proizvodne pogone u bh. gradu širi se privredna zona

U Tomislavgradu su potpisani iznimno vrijedni i za život ljudi vrlo važni ugovori vezani za unaprjeđenje komunalne infrastrukture i razvoj privrede.

Radi se o četiri ugovora čija ukupna vrijednost prelazi milion i pol maraka, točnije 1,523.505,55 KM, piše Večernji list BiH.

- Marketing -

Ugovore su potpisali općinski načelnik Ivan Buntić, direktor poduzeća KTM-Brina d. o. o. Posušje Tomislav Marić i direktor poduzeća Livnoputovi d. o. o. Livno Tomislav Vrdoljak. Osigurati infrastrukturu Potpisani ugovori odnose se na sljedeća četiri projekta: ugovor o radovima na izgradnji privredne zone Vučilov brig, čija je vrijednost 134.082 konvertibilne marke, a izvođač KTM-Brina d. o. o.

Posušje, ugovor o izgradnji kanalizacije u naselju Bobara vrijedan 349.749,25 konvertibilnih maraka, čiji je izvođač također KTM-Brina d. o. o. Posušje, zatim ugovor o izgradnji infrastrukture u zoni regulacijskog plana Potkolje, čija je vrijednost 491.525,79 konvertibilnih maraka, a izvođač je Livnoputovi d. o. o. Livno te ugovor o sanaciji Ulice kralja Zvonimira u Tomislavgradu vrijedan 548.148,51 konvertibilnu marku, a radove će izvoditi KTM-Brina d. o. o. Posušje.

  • Dosadašnji prostor u gospodarskoj zoni Vučilov brig je, praktički, rasprodan, niknuli su proizvodno-skladišni objekti, ostala je još jedna slobodna parcela i postoji realna potreba da se ona proširi. Trenutno postoji zahtjev firme Metus za dodatnim građevinskim prostorom, proširenjem poslovne zone do njihova novog proizvodnog pogona u kojem će se proizvoditi dizala. Prema poslovnoj praksi i ugovorima, privrednici za zemljište plate određenu cijenu, a nakon što dobiju uporabnu dozvolu, cijeli iznos im se vraća, osim, simbolično, jedne marke, a Općina je obvezna osigurati infrastrukturu – pristupnu cestu, struju, telefon, vodu, kanalizaciju… Za proširenje poslovne zone Vučilov brig planiran je iznos od 134.082 konvertibilne marke – kazao je za Večernji list Ivan Buntić, načelnik općine Tomislavgrad.

Naselje Bobara razmjerno je novo naselje u južnome dijelu Tomislavgrada s više od stotinu kuća, nastalo nakon rata, u kojem žive borci i jedan dio izbjeglica. Bobara nema kanalizaciju, a ona je tu prijeko potrebna jer je zemljište u nizini i donekle močvarno.

Izgradnja kanalizacije je prva faza, potom slijedi asfaltiranje ceste i neki drugi poslovi, a za kanalizaciju je namijenjen iznos od 349.749,25 konvertibilnih maraka. Drugo naselje, Potkolje, u urbanom je dijelu grada i ono će u cijelosti dobiti novu infrastrukturu. Izgradit će se novi vodovod, kanalizacija, asfalt, nogostupi, rasvjeta…

Prema procjeni, radovi na infrastrukturi u zoni regulacijskog plana Potkolje stajat će 491.525,79 konvertibilnih maraka. Kanalizacija i u Bobari i Potkolju spojit će se s glavnom gradskom kanalizacijskom mrežom koja će otpadne vode voditi do prečistača čija je gradnja u toku.

Preuređenje i dotjerivanje Ulice kralja Zvonimira dodatni je prilog uređenju gradskoga područja Tomislavgrada, na čemu se proteklih godina dosta radilo. Zvonimirova ulica gotovo je u samome centru grada, bit će temeljito uređena s novom funkcionalnošću – novi dio vodovodnih cijevi, nova kanalizacijska mreža, novi nogostupi, asfalt, rasvjeta…

Financijskim planom za Ulicu kralja Zvonimira predviđena je 548.148,51 konvertibilna marka. Od ukupno 1,523.505,55 konvertibilnih maraka, kolika je vrijednost potpisanih ugovora, Kanton 10 financira 200.000 konvertibilnih maraka za naselje Bobara i 103.600 konvertibilnih maraka za naselje Potkolje, a ostali iznos Općina Tomislavgrad iz proračuna.

Gradnja i u Laticama

  • Osim za ova četiri projekta, u oktobru smo potpisali ugovor za izgradnju infrastrukture u zoni regulacijskog plana u novom naselju Latice koje će se graditi u centru grada. Tu će se raditi sve nanovo, cesta, vodovod, kanalizacija, dovesti struja, telefon, postaviti asfalt, rasvjetu, nogostupe… Planirana vrijednost radova je 373.454,30 konvertibilnih maraka. Tu prodajemo placeve, trenutno se gradi jedna stambena zgrada, uskoro počinje i gradnja druge, a već je izdano nekoliko lokacijskih dozvola za izgradnju porodičnih kuća – ističe za Večernji list tomislavgradski načelnik Ivan Buntić.

 

 

- Marketing -

Najnovije

Popularno