“Mog leptira sada više ništa ne boli” Potresne riječi majke čiji sin je izgubio bitku za život

Nesrećno dijete nije pregrmelo zdravstvene komplikacije, preteške su bile za izmučeni organizam koji je od rođenja svaki dan trpio jake bolove. Despot Lazić, 12-godišnji dječak leptir iz Bajine Bašte, od preksinoć leprša među anđelima.

Njen Despot preminuo je u petak oko 20 sati u Institutu za majku i dijete u Beogradu usljed slabljenja srca izazvanog rijetkim oboljenjem kože kod nas poznate kao djeca leptiri, a koju medicina stručno naziva bulozna epidemorliza i za koju nije pronašla lijek.

Srce nije izdržalo

– Svi smo bili svjesni da će ovo jednom doći jer je bolest neizlječiva i sa njom se ne može dugo živjeti, ali se nismo nadali da će stići ovako brzo. Ipak je bio premlad. Kako god bio težak, život je život. Ako nam je za utjehu, sada ga barem ništa ne boli. Dabogda nikoga nikad na svijetu ne zadesilo ono što je mog sina i cijelu porodicu – smogla je snage da jutro poslije smrti svog sina „Blicu“ ispriča Sofija Lazić.

Život u bolnim ranama

Od preksinoć kada je stigla vijest da dječaka-heroja više nema plače cijela Bajina Bašta. Despota žali cijela Srbija. Valjda je ovaj dječak bio jedan od rijetkih koji je mogao da ujedini zemlju. Uspjevao je to u protekle četiri godine kada su čitaoci “Blica”, dirnuti sudbinom dječaka o kojoj smo pisali, sa svih strana uplaćivali novac “Blic fondaciji” za njegovo lječenje. Mnogo, mnogo još humanitarnih akcija održano je za Despota. Prikupljeni novac njegova porodica je koristila za nabavku skupocijenih flastera kojima su previjane njegove rane.

A njih je bilo na svakom djelu njegovog tijela. Kako je Despot rastao, bivale su sve veće, bolnije i krvavije. Toliko su ga izmorile, da posljednjih mjeseci nije mogao da stane na noge, postao je anemičan, prsti su mu usljed nepravilnog razvoja srasli jedan za drugi.

Znao je Despot sredinom prošle nedjelje, dok je još bio pri svjesti, da je smrt blizu. I priželjkivao ju je.

– Mama, znam da je došao kraj. Ne bojim se smrti. Želim samo da me pustite da odem, nemam snage da mučim više. Pozdravi sve – posljednje je što je Despot rekao majci Sofiji.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar