Moderna Pepeljuga: Princeza se odriče titule da bi se udala za dostavljača

Zbog tog poteza, princeza će morati odreći mjesta u vladarskoj porodici, mada će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od “samo” milion dolara.

Japanska princeza Ayako je učinila obrnuto od Pepeljuge, udaje se za ‘običnog’ čovjeka, zaposlenog u dostavljačkoj firmi. Zbog tog poteza, princeza će morati odreći mjesta u vladarskoj porodici, mada će dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od “samo” milion dolara.

Princezu Ayako i Kei Moriya, njenog zaručnika, upoznala je njena majka, princeza Takamodo. Ona je poznavala Keijeve roditelje kroz poslovanje kraljevske porodice sa lokalnom nevladinom organizacijom. Princeza Ayako ima master diplomu iz socijalnog rada u dobrotvorne svrhe, što je strast koju dijeli sa zaručnikom, prenosi CNN.

  • Princeza Mako, Ayakoina rođaka, prije dvije godine je također najavila izlazak iz kraljevske porodice zarukama za advokata. To ostavlja najstariju nasljednu kraljevsku porodicu sa samo 17 članova.

    Prije nego što se 2006. rodio princ Hisahito, japanska dinastija Jamato bila je bez muškog nasljednika za tron. Zato su Japanci tada razmatrali da dozvole ženama da naslijede krunu, nakon abdikacije trenutnog cara Akihita, koja je najavljena za 2019. Međutim, jedna od klauzula abdikacije nalaže japanskoj vladi da stavi na razmatranje prijedlog da članice dinastije mogu da se udaju izvan porodice. Tako bi pravile ogranke porodice čiji bi članovi mogli ispunjavati vladarske dužnosti, prenosi CdM. (bljesak.info)

    Možda vam se svidi

    Leave A Reply