Mobilni uređaji kao šesto čulo

Znаmo dа je povezanost putem tehnologije izuzetno vаžna u sаvremenoj kulturi. Kako bi saznali neotkrivene istine o povezanosti ljudi danas, ekspertski centar McCаnn Truth Centrаl sproveo je online istraživanje sa 9.000 ispitanika iz devet zemаljа – Brаzil, Kinа, Njemаčkа, Indijа, Jаpаn, Južnа Afrikа, Špаnijа, Velikа Britаnijа i SAD

U ovoj studiji, između ostalog, ispituje se da li mobilnost utiče na našu motivaciju, ličnost i shvatanje moralnosti. Povećanje povezanosti kroz uređaje trebalo bi da ima pozitivni efekat: više od 80 posto ispitanika smatra da su mobilne tehnologije poboljšale njihove porodične i društvene živote. Dodatno, tri četvrtine tvrdi da su mobilni uređaji u mnogim stvarima pojednostavili njihove živote. Ipak, koja je cijena za to? Na globalnom nivou, preko trećine potrošača tvrdi da ih njihovi mobilni telefoni odvraćaju od suštinski važnih stvari. Na novim tržištima, poput Kine i Indije, vlada veliki entuzijazam kada su u pitanju mobilni uređaji, i čak 80 posto ispitanika na tim tržištima smatra da ih uređaji čine boljim osobama. S druge strane, na razvijenijim tržištima poput Velike Britanije, SAD i Španije između 39 i 47 posto potrošača smatraju da su mobilni uređaji više smetnja nego što ih čine boljim osobama, dok u Njemačkoj čak 62 posto korisnika smatra da im mobilni uređaju odvraćaju pažnju.

Ipak, “diskonekcija” nije prihvatljiva opcija. Uprkos zabrinutosti i tome da nam kontinualna povezanost odvraća pažnju s važnih stvari, veliki broj potrošača ne vidi diskonektovanje kao opciju; 47 posto vjeruje da bi njihove društvene veze pretrpjele štetu ukoliko bi negdje išli bez mobilnih uređaja, čak i na kratko vrijeme. Uprkos njihovoj nemogućnosti da se sklone s mreže, korisnici shvataju da će u nekom trenutku to biti neophodno. Tako 63 posto ispitanika shvata da što povezaniji postajemo, više će nam vremena trebati da se diskonektujemo.

Stoga proživljavamo interni konflikt: da li treba odložiti mobilne uređaje po strani i da li je to uopšte moguće u modernom društvu? Dok se 72 posto ispitanika slaže da je tehnologija neophodna kako bi u današnje vrijeme bili povezani s nekim, isti procenat, 72 posto također vjeruje da su te veze slabije nego što su nekada bile.

Naravno tu je i problematičan “mobilni moralni kompas”. Mobilna povezanost ima dalekosežne posljedice koje idu i izvan veza koje imamo s drugim ljudima. Više od polovine korisnika mobilnih uređaja smatra da ima problem da razluči dobro od lošeg kada je u pitanju aktivnost preko mobilnog uređaja, a 57 posto tvrdi da će prije uraditi stvari sumnjive prirode na mobilnom uređaju nego na svom desktop računaru. Tako 61 posto ispitanika vjeruje da ono što urade na svom mobilnom uređaju nema nikakve posljedice na ljude oko njih, dok se 52 posto slaže da je biti grub i nepristojan prema drugima lakše kada se koristi mobilni uređaj.

Postavlja se i pitanje da li su naše ponašanje i motivacija iste na mobilnoj platformi kao i u ličnoj, lice-u-lice, konverzaciji? Uočeno je da naši mobilni karakteri mogu zapravo bili jako različiti od lice-u-lice karaktera. Tako je 43 posto ispitanika više otvoreno u lice-u-lice konverzaciji, dok je ostalih 57 posto više rezervisano u konverzaciji uživo. Međutim, u mobilnom kontekstu, 65 posto ispitanika je klasifikovano kao otvoreni, a samo 35 posto kao rezervisani. Većina potrošača misli da im “filter efekat” ekrana na mobilnom uređaju pomaže da se u komunikaciji posredstvom mobilnog uređaja osjećaju udobnije, da budu pričljiviji i provokativniji.

Za većinu ljudi, dvadesete godine života su vrijeme samoorganizacije i napretka. Mi ulazimo u svijet neograničenih mogućnosti sa velikim entuzijazmom. Isto se odnosi i na mobilne telefone. Potrošači s nestrpljenjem očekuju naredne godine koje će donijeti uređaje većih mogućnosti i performansi. Kako sazrijevaju, spremni su da ih brendovi iznenade sa inovacijama, da zadrže magiju u mobilnom uređaju. Stoga se 40 posto globalnih potrošača raduje uređajima koji će postati brži i 38 posto želi da uređaji budu pametniji.

Da li će mobilni telefoni postati superheroji koji spašavaju svijet? Ispitanici vjeruju da bi mobilni telefoni mogli da igraju kljčnu ulogu u rješavanju svetskih problema: 37 posto globalnih potrošača vjeruje da će mobilna tehnologija pomoći da se nađe rješenje za kriminal u budućnosti, 26 posto vjeruje da će pomoći oko zaustavljanja terorizma i 21 posto osjeća da će pomoći da se spriječi globalna ekonomska kriza. Da li je ova magija rezervisana za budućnost ili mobilni telefoni već spašavaju svijet? Većina potrošača shvata da se uticaj tehnologije na sveopštu dobrobit već dešava pred našim očima. Kao što je jedan ispitanik rekao: “Mobilni uređaji mogu da riješe mnoge dileme. U stvari, naši uređaji nam pomažu već sada, samo mi to ne primjećujemo.“

Novovrijeme.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.