Mnogi će ostati bez posla ukoliko se Blok 8 u Kaknju ne izgradi !

U organizaciji samostalnog sindikata Rudnika BiH 17. juna ove godine u Domu saveza sindikata BIH u Sarajevu je održana je pres konferencija na temu ” Problematika izgradnje Bloka 7 Termoelekrane Tuzla”. Zaključeno je da izgradnja Bloka 7 nema alternative, mora se ići u njegovu izgradnju te je dato do znanja Izvršnoj i Zakonodavnoj vlasti da poduzmu sve mjere i aktivnosti kako bi ovaj projekat ušao u realizaciju. Njihovi zahtjevi će biti razmatrani u srijedu, a očekuju da Parlament FBiH izda odobrenje za izgradnju Bloka 7.

Predstavnici Saveza Samostalnog sindikata rudnika Federacije BiH uputili su apel poslanicima Predstavničkog doma FBiH da u srijedu, 23. jula, kada će im biti prezentirane dosadašnje provedene aktivnosti na izboru projektnog partnera za izgradnju Bloka 7 u TE Tuzla, da daju saglasnost za nastavak aktivnosti na provedbi tog projekta. Njegovo kočenje imalo bi nesagledive posljedice.

“Obzirom da su aktivnosti oko odabira strateškog partnera za izgradnju Bloka 7 pri kraju, ta informacije će biti na dnevnom redu Parlamenta FBiH gdje se očekuje da Parlament FBiH da odobrenje za izgradnju Bloka 7.” – govori predsjednik Sindikata RMU Kakanj Nezir Begić.

Nezir Begić - predsj. Sindikata RMU Kakanj
Nezir Begić – predsj. Sindikata RMU Kakanj

Sindikat rudnika BiH ultimativno zahtjeva usvajanje plana izgradnje Bloka 7. Rudnici-članice koncerna direktno zavise od rada ovih termoenergetskih objekata kao i sama proizvodnja. Politika i ovog puta upliče prste u industriju, i upravo je ona najveća kočnica izgradnja ovih Blokova.

” Deklarativno su svi za izgradnju, međutim političke strukture iz samo njima znanih razloga koče izgradnju i vjerovatno će smoći politička volja da se napravi normalna atmosfera kao u normalnim državama. Izgradnje Bloga 7 i Bloka 8 su pitanja nacionalnog interasa. Ovdje se radi o desetinama hiljada sudbina” – nastavlja Begić.

Da je Bosna i Hercegovina normalna država, kao što nije, i da političke strukture više brinu o narodu koji ih je izabrao, kao što ne brinu, ovo pitanje ne bi došlo uopšte u razmatranje. U normalnim zemljama i društvima ovakvi projekti ne donose probleme, nego nova zapošljavanja, nove investicije i nova radna mjesta… Historija pamti one koji izgrade fabriku, ali u Bosni i Hercegovini je najpoželjnije biti glavni kočničar zarad sitnih političkih poena

“Posljedice prolongiranja izgradnje Bloka 7 sa sobom nosi pitanje sudbine zaposlenih u Rudnicima i termoelektranama, ali i sama energetska stabilnost Bosne i Hercegovine. Međutim, izgradnjom novih Blokova situacija bi se drastično promijenila.” – završava Begić.

Izgradnjom, konkretno Bloka 8 u Kaknju, stvorila bi se potreba za čak 3000 novih radnih mjesta- smatra

Begić koji se ipak nada da će se u što skorijem periodu ovaj problem riješiti, te da će se krenuti u relizaciju Bloka 7 u Tuzli i Bloka 8 u Kaknju.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.