MNOGE ŽENE MISLE DA SU BEZAZLENI, ALI OVI ZNAKOVI UKAZUJU NA RAK DOJKE: Nikad ih nemojte zanemarivati!

Veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega ljekari neprestano apeluju na žene da “opipaju” svoje dojke u potrazi za simptomima

Treba napomenuti i da, iako je kancer dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% ove teške bolesti se javlja i kod muškaraca.

Treba napomenuti i da, iako je kancer dojke prvenstveno bolest žena, oko 1% ove teške bolesti se javlja i kod muškaraca.

Budući da je ovaj kancer operabilan, veoma je važno na vreme postaviti dijagnozu, zbog čega ljekari neprestano apeluju na žene da “opipaju” svoje dojke u potrazi za simptomima.

Kvrgave promjene u dojci u vidu jasnog zadebljanja koje se nalazi u jednoj dojci, a u drugoj ne, može biti znak karcinoma. U ranim stadijumima ova kvržica se slobodno pomjera ispod kože, a kad je riječ o poodmaklom stadijumu – kvržica je obično prirasla za grudni koš.

Međutim, nije kvržica jedini simptom ove smr,ton,osne bolesti. Ovi su takođe signali za alarm…

1. Oteklina i toplina

Kod upalnog raka dojke, posebno težeg i rijeđeg oblika kancera, dojka djeluje inficirano. Vruća je, crvena i otečena. Često se unutar dojke ne napipava kvrga.

2. Crvenilo kože i bol

Ne morate da se opipate masu u dojci da biste značli da imate rak. Pažnju treba obratiti i na crvenilo kože, bol u samoj dojci, kao i u leđima i pazuhu.

3. Sekret

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )

Možda vam se svidi

Leave A Reply