Mjerenje antitijela umjesto vakcinacije? Lošiji izbor, a i vama, zapravo, znači prilično – NIŠTA


Iako veliki broj nevakcinisanih pribegava ovom vidu dobijanja zelenog sertifikata, stručnjaci savetuju da je to veoma loš izbor i da nije garancija zaštite od virusa.

- Marketing -

“Moj savet je da se to ne radi. Jedina merodavna mera zaštite je vakcinacija i ništa više. Ta testiranja nisu merodavna. To danas bude antitela, sutra već nema. To nije sve pouzdano. To što pokažu testovi, da li su dovoljna antitela ili nisu, to se još ne zna, to još nije naučno izmereno – koji nivo antitela, kod kog testa. Ja bih to isključio kao merenje zaštićenosti. Za to sam da se koristi samo vakcina i da to jedino bude prihvatljivo”, kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

Epidemiolog dr Zoran Radovanović nedavno je objasnio da vakcine protiv korona virusa proizvode različit broj antitela, ali da često nema poente meriti ih na svoju ruku. Neki od testova koje građani plaćaju zapravo ni ne pokazuju pravo stanje, objasnio je tom prilikom naš stručnjak.

“Treba znati da ne postoji čarobna granica antitela za koju u ovom trenutku znamo da može da zaštiti. Neko može da oboli i ako ih ima više, a neko da ne oboli iako ih ima manje. Razlozi za to su upravo količina tih neutrališućih antitela koja se ne rade svima, ali i ćelijski imunitet”, objasnio je on.

Epidemiolog je naglasio da je ovo sve individualno i da nivo zaštite nije moguće predvideti.

“Sve je to individualno, poređenja radi, ako bi sto ljudi skočilo sa drugog sprata, nekome ne bi bilo ništa, neko bi polomio nogu, a neko poginuo. Tako je i sa antitelima, ne može da se povuče crta koliko će ih tačno zaštititi”, rekao je dr Radovanović.

Dodatno, svaka privatna laboratorija ima svoje jedinice kako ih meri, pa je kod nekoga granica 20, a kod nekoga 50, prenosi b92.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano