Mislio sam da će preživjeti, nisam znao ko je: On je držao Dianu za ruku kada je izgovorila posljednju rečenicu

Zbog smrti princeze Diane cijeli svijet ostao je šokira prije skoro 25 godina.

Preminula je u 36 godini u saobraćajnoj nesreći u Parizu 31. augusta 1997., u kojoj su poginuli i njezin suputnik Dodi Fayed i vozač vozila.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Automobil je udario u tunel Pont de l’Alma u francuskoj prijestolnici, a nakon nesreće hitna služba je odjurila na mjesto događaja. Jedan od njih bio je vatrogasac Xavier Gourmelon koji, kada je prvi put vidio Dianu, nije imao pojma ko je ona.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Nije vjerovao da je ‘plavuša’ u stražnjem dijelu auta teže povrijeđena jer je imala otvorene oči i bila je pri svijesti.

Prije nego što su je izveli iz auta, držao ju je za ruku i tješio, govoreći joj da ostane mirna.

Diana ga je tada upitala: ‘Bože moj, šta se dogodilo?’ Samo nekoliko trenutaka kasnije doživjela je srčani zastoj.

Gourmelon je prethodno rekao za The Sun: ‘Masirao sam joj srce i nekoliko sekundi kasnije ponovno je počela disati. Bilo je to olakšanje, naravno, jer, kao osoba koja prva reagira, želite spašavati živote – i to je ono što sam mislio da sam učinio.

Da budem iskren, mislio sam da će preživjeti. Koliko sam znao dok je bila u kolima hitne pomoći, bila je živa i očekivao sam da će preživjeti. Ali kasnije sam saznao da je umrla u bolnici. Bilo je to jako uznemirujuće.

Sada znam da je bilo ozbiljnih unutarnjih povreda, ali cijela epizoda mi je još uvijek u sjećanju. I sjećanje na tu noć ostat će u meni zauvijek.

Tada nisam imao pojma da je to princeza Diana. Tek kad su je smjestili u kola hitne pomoći, jedan od bolničara mi je rekao da je to ona.’

Unatoč svim naporima ljekara, Diana je proglašena mrtvom u 4 ujutro po lokalnom vremenu, 3 ujutro u Velikoj Britaniji, u bolnici Pitie-Salpetriere u Parizu.

Podsjetimo, jedini koji je preživio tu strašnu nesreću bio je tjelohranitelj princeze Diane, Trevor Rees-Jones, koji je nakon mnogo godina viđen u javnosti.

Danas živi sa suprugom Ann, koja radi kao učiteljica, njihovo dvoje djece i njihovim psom u kući vrijednoj 500.000 funti u Oswestryju. Radi kao šef sigurnosti u kompaniji AstraZeneca.

Njegov život je sada miran. On se sigurno ne dodvorava javnosti niti mnogo govori o tome. Pokušao je nastaviti sa svojim životom – rekao je izvor za The Sun.

No, dugo ga je proganjala sudbina princeze Diane.

Trevor je u nesreći 31. augusta 1997. zadobio teške povrede glave i prsnog koša, proveo je 10 dana u komi, a kirurzi su mu rekonstruirali lice uz pomoć 150 dijelova od titana, izrađenih prema njegovoj staroj fotografiji.

To nisu bile jedine posljedice. Naime, Trevor je poslije saobraćajne nesreće doživio ‘duboku’ amneziju i mogao je komunicirati samo šaputanjem i zapisivanjem stvari, piše Story.hr. Zapanjujuće je da je ponovo radio za Mohameda Al-Fayeda šest mjeseci nakon pogibije sina ovog milijardera.

No, dao je otkaz na poslu i odlučio kako je vrijeme da krene dalje pa se vratio u rodni Shropshire i neko vrijeme radio u lokalnoj sportskoj trgovini. No, obogatio se radeći za naftnog diva Halliburton, gdje je tokom rata u Iraku bio šef osiguranja teksaške firme.

Ja sam jedina osoba koja ljudima može reći istinu, a ne mogu se sjetiti. Bilo bi lako kad bih se sjećao. Mogao bih reći ljudima i ovo bi sra*e završilo. Bila je to nesreća koja se mogla izbjeći’, rekao je Rees.

A Diana…, ne osjećam ništa prema Diani’.

U intervjuu za ‘Irish Times’ 2000. rekao je da nema nikakvih osobnih osjećaja prema Diani, osim što ju je opisao kao ženu s kojom možete otići u pub, što je od njega poprilično veliki kompliment.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Saobraćaj u Bilješevu obustavljen: Sudar automobila i traktora

Na regionalnom putu Kakanj-Zenica došlo je do saobraćajne nesreće. U...

Policija se oglasila nakon pucnjave u Kaknju: Uhapšene tri osobe

U Kaknju su uhapšene tri osobe zbog upotrebe vatrenog...

Kanton Sarajevo dobija vjetroelektranu

Danas su zvanično počeli radovi na izgradnji vjetroelektrane Ivan...