― Marketing ―

Mirza ima 13 godina, a društvene mreže je zamijenio žicom i alatom i pravi je genije

- Marketing -

Društvene mreže su sve zastupljenije, posebno među mladima, koji tako provode najveći dio svog vremena. Ali, ima i onih koji umjesto na internetu vrijeme poklanjaju nauci i inovacijama.

Kako biti uzor svojoj generaciji, u znanju, ali i ponašanju, primjer je trinaestogodišnji Mirza Šeperović iz Turbeta nadomak Travnika. Ovaj učenik osmog razreda, osim što godinama ostvaruje natprosječne rezultate u učenju, svoje vršnjake, ali i nastavnike nerijetko fascinira novim izumima, zbog čega ga u školi nazivaju fenomen.

Većina trinaestogodišnjaka žicu i alat nikada nisu ni uzeli u ruke, ali za Mirzu su to igračke za koje je imao interes od najranije mladosti. Uz talenat, treba kaže imati kreativnosti, ali su svakodnevno učenje i upornost, presudni. Tako već godinama sve svoje slobodno vrijeme provodi sklapajući različite uređaje koji olakšavaju nastavni proces, a svoje znanje nesebično dijeli na školskim časovima.

- Marketing -

– Prvo sam sklopio elektromagnet, to je jednostavno, par namotaja bakrene žice, gdje se napravi kalem, odnosno zavojnica, a najdraži mi je Teslin transformator, koji služi za bežični prijenos struje – priča Mirza.

– Između ostalog, možemo najbrojati tu njegovu improvizaciju za elektrolizu vode, Teslin transformator, zadnji put je imao uređaj koji mu je detektovao radioaktivnost. Dijete koje mi u školi nazivamo fenomen, dijete koje se ne viđa tako često – ističe Nisveta Smajić, nastavnica tehničke kulture u OŠ „Turbe“.

Mnogi nastavnici u svojoj dugogodišnjoj karijeri kažu da nisu sreli svestranijeg učenika, koji svoje radove kreira samostalno, neprestano istražujući. Osim što je talenat za inovacije, Mirza je odličan i u svim drugim oblastima. Prvi je u opštini iz matematike, a svoj kanton predstavljaće i na federalnom takmičenju iz fizike.

– Mirza je jedno od rijetke djece koji je, iako ona sad žive u virtuelnom svijetu, ostao u realnom svijetu. Vlada tehnologijama, nije dopustio da one vladaju njime. I on predstavlja jedan pozitivan primjer za ostalu djecu – kaže Alija Grahić, nastavnik fizike u OŠ Turbe.

– Dijete je svestrano. Pored izuma koje sam pravi, on je i odličan učenik. Lijepo je vidjeti da ima i ovakve djece koju zanimaju neke druge stvari osim tableta i telefona – naglašava Mediha Riđić, direktorka OŠ Turbe.

A uspijeva, kaže, zahvaljujući najprije vlastitom trudu i želji da uvijek da najbolje od sebe. Motiv mu je da riješi problem i bude koristan, što preporučuje i drugima:

– Da rade, da se trude, da naprave nešto svoje. Nešto što oni vide da imaju korist od toga i nešto da budu ponosni na sebe – kaže on, piše FTV.

Mirzom se već ponose svi u školi i gradu, a on vjeruje u svoj cilj – da kreira uređaj za bežični prijenos struje te neograničenu energiju koja bi, za razliku od termoelektrana, pomogla smanjenju zagađenja okoliša. Nadamo se da će njegov talanat naći svoj put, a društvo znati prepoznati njegove vrijednosti.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Izložba “Unutar četiri zida” otvorena u Sarajevu

Večeras je u prostoru galerije Europe House u Sarajevu svečano otvorena izložba pod nazivom "Unutar četiri zida", koju su zajednički kreirale fotografkinja Aida Redžepagić...