Mirsad Zaimović: „Nermin Mandra nije u opciji za premijera ZDK“

Vrlo je jasno da će nakon Općih izbora 2014, prema posljednjim preliminarnim informacijama SDA imati najveći broj zastupnika u Skupštini ZDK. Prema preliminarnim informacijama, SDA će imati 11 zastupnika, SBB 7, SDP i DF po 5 zastupnika, HDZ, A-SDA i BPS po dva dok će jednog zastupnika imati Stranka za BiH. Mnogo se ovih dana priča o formiranju nove vlade ZDK kao i izbora novog mandatara u Vladi ZDK. Iz KO SDA smatraju kako se Vlada mora uspostaviti što prije kako bi se pristupilo rješavanju nagomilanih problema koje je ostavila prethodna Vlada.

„Mi očekujemo da se nova vlast uspostavi što prije s obzirom da je period između izbora i formiranja vlasti period u kojem se ne dešava napredak jer ljudi koji odlaze ne donose nikakve ideje. U tom periodu se često pravi i šteta. To ne zavisi od kantonalnog odbora. Mislim da će struktura vlasti biti jednaka od nivoa države do nivoa kantona i da se tu radi o razgovorima koji će se voditi na novou vrha stranaka pa tek onda na nivou kantonalnih odbora. Mi imamo izbornu platformu koju smo dugo radili svjesni težine situacije. Imamo ponuđena rješenja ali to zavisi i od partnera sa kojima ćemo praviti većinu. Mislim da oni neće imati ništa protiv da to bude naša zajednička platforma za novu vlast u novom mandatnom periodu. Ta platforma nudi rješenja za izlazak iz stanja u kojem se trenutno Zeničko-dobojski kanton nalazi.“ – kazao je u telefonskom razgovoru predsjednik KO SDA Mirsad Zaimović.

O koalicijama je kako kaže Zaimović još uvijek rano govoriti, ali smatra da će konačnu odluku o koalicijama donijeti vrhovi stranaka.

„Rano je o tome govoriti. Mi u ZDK imamo razne modele formiranja vlasti, pa čak i modalitete formiranja vlasti bez DF-a, SBB-a i SDP-a. Mi s tim nećemo žuriti dok se na nivou vrhova stranaka ne izdefiniše ta većina i tada ćemo se prema tome orjentisati.“ – kaže Zaimović.

Nova Vlada sa sobom nosi i imenovanje novog mandatara, odnosno premijera Vlade ZDK. Kakanj već nekoliko dana špekuliše da bi to mogao biti aktuelni načelnik općine Kakanj Nermin Mandra. U Kaknju je naime, najviše glasova za bošnjačkog člana Predsjedništva dobio kandidat SDA Bakir Izebegović, dok je SDA dobila najviše glasova za sva tri nivoa vlasti. Zaimović s druge strane otklanja sve sumnje i špekulacije koje direktno g.Mandru dovede u kontekst novog premijera ZDK.

„Mi u KO SDA nismo još definisali kandidate za premijera ZDK. Započeo sam konsultacije za ime novog mandatara i ona će trajati još neko vrijeme. U opticaju je nekoliko imena o kojima ne bihgovorio dok ne postignemo sporazum u skupštinskoj većini i dok organi stranke ne donesu odluku o svemu što se tiče implementacije izbornih rezultata. Jedino što mogu reći s obzirom na špekulacije koje kruže nekoliko dana, a posebno u Kaknju je da ime gospodina. Mandre nije u opciji za premijera kantona. „ – završava Zaimović.

Nakon ove izjave jasno je da će načelnik općine Kakanj ostati gospodin Nermin Mandra, koji je već napravio veće korake u smislu razvoja kompletne industrije u Kaknju. Neki će biti zadovoljni što će Mandra ostati u Kaknju kako bi završio već započeti posao, dok sudrugi smatrali da bi kao premijer ZDK mogao učiniti još i više.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.