37.7 C
Kakanj
Srijeda, 28 Jula, 2021

Mirsad Jašarspahić: Žalosno je što milione trošimo na uvoznu flaširanu vodu!

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Privreda BIH načeta je pandemijom, kao i globalna tržišta, mnogo veća od bosanskohercegovačke. Prošla godina je za sve u privredi bila i teška i nepredvidiva.

Da li nam je ove krenulo bolje, šta kažu brojke, da li se makar djelimice oporavljamo upitan je sinoć u  Vijestima u 7 Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH.

Jašarspahić je istakao da je bosanskohercegovačka ekonomija zasigurno pretrpjela gubitke tokom pandemijskog perioda.

  • Ukoliko bismo poredili prošlu godinu, koja je izrazito bila pandemijska, sa godinom prije, ekonomija BiH doživjela je pad izvoza od nekih desetak posto što zasigurno govori koliko je poremećaj na tržištu učinio to da bh. proizvođači imaju neke usporene procese prema izvozu. Međutim, ako gledamo prvih pet mjeseci ove godine i uporedimo ih sa prvih pet mejseci 2020., vidimo da je nekih 15-ak do 17 posto povećanje izvoza. Pošto nisu baš uporedivi ti periodi budući da je bio totalni lockdown, onda ćemo uporediti sa 2019. i vidimo da imamo povećanje izvoza za nekih desetak posto u FBiH – kazao je Jašarspahić, te dodao da privreda i izvozno orjentirane firme hvataju ponovno zamah i aktivno učestvuju u globalnim lancima snabdijevanja.
  • Čak se dešava da u pojedinim granama, prvenstveno metalske, automobilske industrije i industrije namještaja, da se povećava broj narudžbi, upravo zbog toga što lideri tih globalnih lanaca dobavljača lagano se okreću bližim tržištima, bježeći od dalekog Istoka.

NIJEDNA MJERA VLADE NE MOŽE ZAMIJENITI GUBITAK TRŽIŠTA

Na pitanje kako bi ocijenio mjere koje su se donosile, a tiču se upravo olakšica za rad u privredi, naročito u kriznom periodu, Jašarspahić kaže da ekonomija BiH nije toliko jaka da može donositi finansijske mjere kakve su mogle imati mjere zemlje zapadne Evrope.

  • Malo tržište, fleksibilna ekonomija, a istovremeno vrlo zavisna od tih globalnih lanaca, dobavljača. Međutim, nijedna mjera vlade ne može zamijeniti gubitak tržišta, zato je vrlo značajna maksimalna promocija domaćih proizvođača u tim globalnim lancima dobavljača, tražeći dodatna alternativna tržišta kompanijama koje su dovoljno standardima izrasli da mogu biti konkurenti proizvodima širom svijeta. Bili su pogođeni vrlo često oni koji su bili orjentisani na samo jednog kupca, samo jednog klijenta. Oni koji su radili disperziju sa više svojih klijenata, vrlo brzo su dobili još više narudžbi i njihov posao još više cvjeta – naglasio je Jašarspahić, te istakao da je svaka mjera dobrodošla, od korona zakona do grant podrške izvoznicima.

PANDEMIJA JE POKAZALA DA JE TURIZAM NAJRANJIVIJI SEKTOR

Kada je riječ o turizmu, Jašarspahić je podsjetio da je turizam kao grana industrije u 2019. godini pokazao koliki je doživio booming u svom razvoju, te da on uz sebe veže još 41 granu.

  • Sve je u BiH zaživjelo jačajući turističke kapacitete koje ova prelijepa zemlja ima. Međutim, pandemija je pokazala da je to najranjiviji sektor, to je sektor koji se preko noći ugasi. Jednom odlukom obustavljanja letova, vi stopirate sve. Također, bilo je podrške kroz projekte Vlade Federacije putem Federalnog ministarstva turizma, ali primjećujemo već na ulicama Sarajeva, Bihaća, Mostara, Međugorja, povratak turista. To je doprinijelo upravo otvaranju. Mi smo i prošle godine insistirali na otvaranju granica za sve građane uz naravno pridržavanje određenih epidemioloških mjera, jer time se spašava tursitička sezona. Sada je sve u jednom velikom zamahu i to je dobro, ali nije dobro što još uvijek niko s tim turistima ne radi sistematski, jer oni puno troše u vanpansijonskoj potrošnji, niko ih u tržnim centrima ne upućuje da kupuju bh. proizvode. Turizam se može smatrati izvoznom granom, samo što vi uvezete kupca, međutim, to je izvozna grana sve do momenta dok on ovdje sa police ne uzme proizvod koji je iz Hrvatske ili Srbije, onda on više nije izvozna grana.

PRIVREDNICIMA OLAKŠATI RAD, A TURISTIMA PRUŽITI SVE MOGUĆNOSTI

Privrednici u turizmu su također skretali pažnju kako im se rad mora olakšati, makar kada je riječ o nametima. Poslije je dugo trajala borba dijela Vijeća ministara da se daju vizne olakšice turistima koji dolaze iz Araspski zemalja, između ostalog. Ovo nije prošlo, dok su ambasade pretrpane zahtjevima za odobrenje ulaska u BiH. Unatoč tome, bilježimo njihove češće dolaske i zadržavanja u zemlji. Jašarspahić stiče da je i ovaj sektor oštećen i da je nanesena ogromna šteta od strane ministara koji nisu podržali bezvizni ulazak turista iz Arapaskih zemalja.

  • Veliki broj kako se u ekonomiji kaže – izgubljenih mogućnosti. Mi u BiH bi trebali zauzeti isti stav, s kojom god zemljom susjedi BiH imaju olakšice, to moramo imati i mi. Znači, nelogično je da je turistima iz arapskih zemalja lakše doći u Srbiju ili Hrvatsku nego u BiH, ali to se dešava. Izuzetno smo značajna destinacija za njih jer njima je BiH sa svoja četiri godišnja doba, rijekama, planinama, ugodnom klimom, blizinom Evropske unije – jedno otkrovljenje, i to treba iskoristiti i maksimalno i pružiti im sve mogućnosti uz jedan sistemski način – smatra Jašarspahić.

U PET MJESECI POPILI SMO 50 MILIONA UVOZNE FLAŠIRANE VODE!

Dodaje da smo mi narod koji je u prvih pet mjeseci ove godine popio 50 miliona maraka uvozne flaširane vode, ali i 15 miliona maraka mlijeka.

  • Narod dok se ne okrene sam sebi, ne može im nikakve mjere države pomoći – naglasio je.
  • Zamahom i oporavkom nakon pandemije u svim sektorima, jačanjem tržišta, po izvještajima koji se dobijaju iz Federalnog zavoda za zapošljavanje, dolazi do toga da se radnici vraćaju na svoja radna mjesta. To nije dovoljno, mislim da je potrebno da vlade svih nivoa u BiH učine maksimum da bi se bh. kompanije izvozno orjentisane što bolje još održale u svojim projektima, a da domaće tržište zaštitimo mjerama na način kako to rade susjedi – kazao je, između ostalog, Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore FBiH, gostujući u Vijestima u 7 Hayat televizije.

(Hayat.ba)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO