Mirni protest policajaca ispred sjedišta Federalnog parlamenta

Više od stotinu policajaca okupilo se na mirni protest ispred sjedišta Federalnog parlamenta u Sarajevu, nezadovoljnih prijedlogom novog federalnog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, najavljenom kao prva tačka dnevnog reda za današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma.

Predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije Kantona Sarajevo Mirza Hadžiabdić rekao je novinarima da bi predloženi zakon, u slučaju da ga usvoji Parlament, umanjio penzije policajcima za 25 do 30 posto. Njima bi, dodao je, bilo prihvatljivo umanjenje za deset do 15 posto, ali ne i više.

Stoga su pripremili amandman na ponuđeni zakon, koji bi propisao posebne uvjete za penzionisanje policijskih službenika. Očekuju da će ga odobriti Predstavnički dom.

– Protest će trajati do epiloga prve tačke dnevnog reda – najavio je Hadžiabdić i naglasio da su učesnici protesta iz svih policijskih službi i agencija za provođenje zakona, koji ostvaruju prava u Federaciji BiH.

Također je rekao da policajci razumiju stav Saveza udruženja penzionera u FBiH, koji se o predloženom novom zakonu o PIO izjasnio veoma pozitivno.

– Međutim, policajci samo žele da zaštite njihova prava – dodao je Hadžiabdić.

Izvor Fena
Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar