Mirnes Bašić: Od 1. januara plate policajaca i zaposlenih u pravosuđu će porasti za 10 posto

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić u intervjuu za Klix.ba kazao je kako će od 1. januara plate policajca i zaposlenih u pravosuđu porasti za 10 posto.

Zakon o unutrašnjim poslovima je tema koja je bila mnogo puta spominjana u 2021. godini, kao i Ured za borbu protiv korupcije, dokle je došla realizacija tih ciljeva Vlade kantona?

  • Budžetom za 2022. godinu planirali smo primjenu Zakona o unutrašnjim poslovima u smislu finansijskog razdvajanja Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova. To će, pored operativne, omogućiti i potpunu finansijsku samostalnost Uprave policije. Sigurnost ljudi i imovine, stabilno bezbjedonosno okruženje, siguran saobraćaj, jedna su od ključnih smijernica naše politike a to možemo postići uz potpunu nezavisnost od bilo kakvog uticaja na rad policije, dok istovremeno vodimo računa da naša policija ima sve uslove za normalan rad, kvalitetnu opremu, dobar vozni park i dobar materijalni položaj. Od 1. januara plate policajaca će porasti za 10 posto, kao i zaposlenima u pravosuđu i upravi. Nažalost, još uvijek postoji veliki nesrazmjer u platama među kantonima, ali činimo sve što je u našoj moći da kontinuirano radimo na povećaju plata i radnih prava. Također smo u 2022. planirali početak rada Ureda za borbu protiv korupcije, kao profesionalnog i nezavisnog organa, koji će se prije svega baviti prevencijom korupcije. Moram naglasiti pojam prevencije, jer se konkretnim slučajevima korupcije moraju baviti nadležni organi, policija i pravosuđe i tu ne bi smjelo biti paralelizama. Moram istaći da smo u ovom procesu imali odličnu podršku Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE), a pozivam sve organizacije koje žele sarađivati da podijele iskustva kako bi naš budući ured opravdao svrhu svoga postojanja.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Snažan zemljotres pogodio BiH: Epicentar pet kilometara od Stoca

U 21:08 osjetio se slabiji zemljotres u našoj zemlji....

Video smrti ubice koji je ubio trudnu suprugu: Policajci ga opkolili, on pucao u sebe

Sokol Halili, osumnjičeni za ubistvo trudne supruge Hamide Magaši,...

Vijest koja ohrabruje: Globalne cijene hrane ostale uglavnom stabilne u novembru

Globalne cijene prehrambenih proizvoda ostale su uglavnom stabilne u...

Devojčica izgubila dio stopala u napadu ajkule: Otkriva kako je uspjela pobjeći zvijeri

Jasmin Carney, djevojčica sa Floride, bila je u nedjelju...