-6.1 C
Kakanj
Ponedjeljak, 18 Januara, 2021

Mirnes Bajtarević za Hayat: U Kaknju se trenutno vrši investicija oko 8 miliona KM

Mirnes Bajtarević, novoizabrani načelnik Kaknja bio je gost večerašnjeg izdanja ‘Vijesti u 7’ na Hayat televiziji.

Bajtarević je govorio o načinu na koje planira vratiti povjerenje građana, smanjiti nezaposlenost i odlazak mladih te zašto nema investicija u Kaknju.

 

Koji su Vaši planovi kada govorimo o razvoju Kaknja, kako namjeravate opravdati povjerenje građana?

 

  • Stranka demokratske akcije već niz godina, niz izbornih ciklusa našim građanima nudi program koji radi i koji kontinuirano ima svoj proces. Tako smo i ove godine na ovim izborima ponudili program koji se zove „Kakanj na prvom mjestu“ u kojima smo stavili sedam ključnih ciljeva i preko 180 različitih aktivnosti koje moramo uraditi da bi naš Kakanj učinili još boljim i još razvijenim. Svakako da je to bezbijednost naših sugrađana, zatim izgradnja infrastrukturnih objekata, komunalne infrastrukture, saobraćajne i slično. Ali ono posebno na čemu  želimo akcentirati jeste lokalni ekonomski razvoj. Općina Kakanj već niz godina ima najbolje poticajne programe u Bosni i Hercegovini i svakako da želimo unaprijediti i postojeće i graditi nove poticajne programe kako bi povećali broj zaposlenih u našem gradu i kako bi oživjeli privredu Kaknja.

Kakanj se kao i većina drugih općina susreće se sa problemom nezaposlenosti I odlaskom mladih. Kako ih zadržati?

  • Kakanj je poznat kao industrijski grad i do sad je sve bilo naslonjeno na tri velika subjekta koji su stubovi našeg razvoja, to je Rudnik mrkog uglja Kakanj, Termoelektrana i Tvornica cementa Kakanj. Svjesni smo da se i u tim sektorima mijenjaju stvari, da i oni vrše određene rekonstrukcije, reorganizacije svoga poslovanja, naravno to je nešto što nema direktne veze s općinom Kakanj ali se mi kao partneri tim preduzećima želimo pomoći i uključiti. Ono što želimo raditi jeste različite poticajne mjere kroz budžet koji imamo na raspolaganju, gdje želimo početi mijenjati i svijest naših građana ali i jačati privatnu inicijativu. Mi proteklih 15-ak, dvadeset godina imamo zaista veliki broj respektabilnih privatnih kompanija u Kaknju koje se razvijaju, povećavaju svoje poslovanje a u skladu s tim povećavaju i broj zaposlenih. Želimo sve slobodne naše prostore koje imamo da li se radi o zemljištu ili nekim drugim prostorima ponuditi investitorima  domaćim i stranim a sve s ciljem da povećamo broj  uposlenih u našem Kaknju.

U Kaknju je prije nekoliko godina počela sa radom i poslovna zona. No nije dala toliko željeni rezultat unatoč povoljnim uslovima za investitore. Zašto nema investicija u Kaknju?

  • 2013. godine mi smo krenuli sa pričom i otvaranju poduzetničke zone Vrtlište, u međuvremenu je načelnik općine Kakanj u to doba Nermin Mandra i Općinsko vijeće donijelo set mjera gdje su izvršili prije svega reformu lokalne samouprave a zatim i ponudili investitorima po vrlo jeftinim cijenama zemlju po marku po kvadratu gdje smo kazali da želimo da napravimo poduzetničku zonu na koju ćemo zapošljavati nove ljude. Obezbijedili svu infrastrukturu za poduzetničku zonu i naravno na tom području sada desetak firmi egzistira, posluje, neke jako dobro rade čak izvoze. Imamo od proizvodnje PVC stolarije do bravarsko-zavarivačkih  radova zatim kancelarijskog prostora itd.. Mi ćemo pored ove poduzetničke zone  koje imamo naravno  ponuditi našim investitorima domaćim i stranim još dvije lokacije koje smo nazvali u našem programu poduzetničke zone one se zovu: Modrinje (Bilješevo) i Plavi Most  i učinit ćemo sve da se određenim preduzećima koji su na nivou Federacije BiH  napravimo dogovor obzirom da imamo neke, ne mogu reći nesuglasice, nego da imamo neke nerazjašnjene stvari  vezano za pristup da i te lokacije ponudimo našim investitorima i na taj način da pokušamo obezbijediti nove investicije.  Kazali ste maloprije, manjak investicija u čitavoj Bosni i Hercegovini  pogotovo ove godine kada je pandemija poremetila čitavo poslovanje i svijetu pa i kod nas. Naravno  na nama je da pravimo nove modele, da pravimo  nove inicijative, da pravimo nove poticajne mjere dakle budžete kroz različite olakšice privućemo investitore. Samo ću napomenuti u Kaknju se trenutno vrši investicija cirka 8 miliona KM koju radi Malak grupacija, a svakako da se pored toga gradi jedno rezidentno naselje od 70-ak vila također na području općine Kakanj. Prostora ima ako napravimo dobre mjere, dobre projekte onda će investitori sigurno doći, piše Hayat.ba.
- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO