Ministar Vranić: Novi soj brzo se širi, za pet dana se razvija teška klinička slika


Ministar zdravstva Haris Vranić istaknuo je podatak da je samo u prvih sedam dana marta bilo više pacijenata u COVID ambulantama, nego tokom cijelog februara.
– Svaki treći testirani građanin je pozitivan na COVID – rekao je ministar Vranić iznoseći podatak da su bolnički kapaciteti puni i da je u njima trenutno smješteno 429 COVID pacijenata.
Prema procjenama Kriznog štaba, u narednih 15 dana potrebno je osigurati kapacitete za zbrinjavanje COVID pacijenata, zbog čega će biti otvorena privremena COVID bolnica sa 100 kreveta.
Zbog kontinuiranog pogoršanja epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, a nakon cjelodnevnog zasjedanja, Vlada KS je na prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom donijela odluku kojom se od petka u 20 sati pa do ponedjeljkado 7 sati zabranjuje rad svim poslovnim subjektima izuzev djelatnostima koje se bave prodajom prehrambenih proizvoda, apoteka, benzinskih pumpi, zdravstvenih ustanova, javnog prijevoza, saopćio je premijer KS Edin Forto.
Dodao je kako je ugostiteljskim objektima u navednom periodu dozvoljena isključivo djelatnost dostave hrane i to do 23:00 sata. Sportska takmičenja i treninzi na otvorenom su dozvoljeni tokom trajanja propisane zabrane, ali bez publike. Premijer Forto je naglasio kako su sve ranije saopštene mjere i dalje na snazi.
Ova odluka donesena je temeljem analize Kriznog štaba.
– Ne može Kanton Sarajevo kontrolisati kretanje u Bosni i Hercegovini. Zato pozivamo federalni nivo vlasti da hitno donese mjere kojim će se spriječiti širenje koronavirusa na području FBiH, a državni nivo vlasti da uvede PCR testiranje za sve koji ulaze u našu zemlju – rekao je premijer.
Najavio je da će se i dalje svakodnevno pratiti epidemiološka situacija.
– Procjena struke je da su za širenje virusa najriskantniji periodi tokom neradnih dana, odnosno tokom vikenda, kada svjedočimo najvećem broju okupljanja i interakcije među ljudima. Zato je ova mjera i donesena. Ukoliko se svi budemo pridržavali donesenih mjera, možda ćemo već u narednoj sedmici broj novozaraženih staviti pod kontrolu – zaključio je premijer Forto, saopćeno je iz press službe KS. prenosi “Faktor“.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano