Ministar Alen Šeranić priznao da je ignorisao bh. institucije: Kiseonik smo testirali u Srbiji

Popularno

PovezanoU svom reagovanju Šeranić je potvrdio da je Ministarstvo zdravstva RS zaobišlo državnu agenciju prilikom testiranja kvaliteta kiseonika.

Ministar zdravstva RS Alen Šeranić danas je reagovao na jučerašnje upozorenje direktora Agencije za lijekove BiH Aleksandra Zolaka. Međutim, u svojoj izjavi Šeranić niti jednom nije opovrgnuo tačnost Zolakovih tvrdnji. Umjesto toga na populistički način poziva na smirivanje tenzija i na navodnu brigu o pacijentima.

- Marketing -

Naime, Zolak je u svom jučerašnjem istupu kazao kako Ministarstvo zdravstva RS nije testiralo kiseonik koji se koristi u bolnicama u tom entitetu na zakonom propisani način. Zolak je, pozivajući se na važeće zakone u BiH, a RS jeste dio BiH, istakao kako je jedina institucija koja je nadležna da organizuje kontrolu Agencija za lijekove BiH, odnosno da to mogu vršiti samo laboratorije koje je akreditovala ova agencija. Šeranić ovu tvrdnju nije osporio.

– Ovom prilikom, prvenstveno kao zdravstveni radnik, građanin Republike Srpske i u konačnici Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske upozoravam Vas na pogubnost Vaših upornih tvrdnji se dovodi u pitanje ispravnost kiseonika, izjavio je Šeranić.

U nastavku svog reagovanja potvrdio je da je Ministarstvo zdravstva RS zaobišlo državnu agenciju prilikom testiranja kvaliteta kiseonika.

– Uzeti su uzorci kiseonika koji se primjenjuje u liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Bolnici „Dr Mladen Stojanović“ Prijedor, od laboratorije „Linde Gas“, Srbija Industrija gasova a.d. Bečej, koja je akreditovana za obavljanje poslova ove vrste ispitivanja. Napominjemo da je spomenuta laboratorija akreditovana od Akreditacionog tijela Srbije, osnovanog odlukom Vlade Republike Srbije. Prema rezultatima analize uzorkovanog kiseonika, koji su dostupni javnosti, jasno je da se radi o kiseoniku koji ima kvalitet, bezbjednost i koncentraciju kiseonika, koja je i viša od minimalnog procenta standarda za lijek. Obzirom na paniku i strah, koje ste proizrokovali svojim javnim istupima, bili smo primorani da u interesu naših građana, zatražimo analizu nezavisne akreditivane laboratorije, jer Vi, kao odgovorno lice u instituciji niste djelovali u sinergiji sa nadležnim organima u Republici Srpskoj, u cilju prevazilaženja administrativnih barijera, koje su zbunjujuće za javnost, a uzrokuju nepovjerenje i strah, dodao je Šeranić.

Na kraju je pozvao Zolaka da se, umjesto što uznemirava javnost, dovodeći u pitanje kvalitet kiseonika koji se koristi u bolnicama u RS-u, uključi u rješavanja problema nabavke gasa, u okviru svojih nadležnosti.

- Marketing -

Najnovije