Milorad Dodik u Mađarskoj: “I da nam niko ne može nametati bilo kakva rješenja”

Dodik je objasnio da želi da upozna domaćine sa viđenjem situacije u BiH, te ocijenio da je veoma važno sastati se da bi se razumjeli.

Ona je na neki način slična onome šta Mađarska radi u okviru same EU. Dakle poštivanje zajednice i drugoga, ali isto tako traženje da se uvaže domaćin, identitet naroda i država i da niko izvan zajednice te države, a mi ovdje čitamo Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ne može da nam nameće bilo kakva rješenja“, rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je ocijenio da Orban nesumnjivo ima veliku podršku u Mađarskoj što se moglo vidjeti na evropskim izborima, te da će biti zanimljivo čuti kakva je njegova procjena kako će se razvijati odnosi u EU, jer je jedan od njenih vodećih lidera.

Dodik je dodao da je Bosna i Hercegovina zemlja koja treba da se približi EU, u kojoj, prema onome što je vidi, ima mnogo problema.

On je naveo da su svi iz srpske zajednice u Mađarskoj, sa kojima se danas susreo, rekli da mogu da budu zadovoljni sa položajem koji im je omogućila Mađarska.

Ono što i ja znam i mogu da potvrdim jeste da je ovdje uvažen naš identitet i da se podržava naša zajednica u smislu finansijske podrške države“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, podrška Mađarske manjinskim zajednicama, a time i srpskoj, može da posluži kao primjer i drugim državama.

To je put kojim treba da idemo da bismo riješili naše, čak i historijske i teške neprilike koje smo imali“, smatra Dodik, piše “Srna”.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar