11.4 C
Kakanj
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Milorad Dodik nakon govora Svena Alkaja u Vijeću sigurnosti: Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadamaGovorio je i o nastupu Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, u Vijeću sigurnsoti i nazvao je “neovlaštenim”.

redsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Ji Pingom o nastavku uspješne saradnje sa posebnim akcentom na realizaciji zajedničkih projekata iz oblasti energetike, te izgradnji i rekonstrukciji putne infrastrukture.

Da li je bilo riječi o novom visokom predstavniku BiH?

“Razgovarali smo o tome. Smatramo da bez Rezolucije Savjeta bezbjednosti UN nema relevantnog imenovanja visokog predstavnika i da bi sve drugo bilo špekulacija kojoj ćemo se mi suprostaviti i nećemo prihvatiti takvo imenovanje. Kina je aktivna članica Savjeta bezbjednosti. Mogli smo da vidimo i pozdravljamo nastup njihovog ambasadora. Ovo što Amerika radi sa nekim svojim odlukama je dio koordinacije vezano za dolazak novog visokog predstavnika kako bi on ovdje uradili i ravnali onako ko misle. Mislimo da je BiH teško održvia zemlja iz niza razloga”, naveo je Dodik.

Govorio je i o nastupu Svena Alkalaja, ambasadora i stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, u Vijeću sigurnsoti i nazvao je “neovlaštenim”.

Kako je naveo, porušene su procedure.

“Čime je ukinut ranije postignuti konsenzus o tome da nema nastupa ako nema dogovora. To se poštovalo. Oni su odlučili da to naprosto bude tako. I mi sada nemamo obaveza da se pridržavamo takvih mjera. Dao sam instrukciju svim našim ljudima u ambasadama da ne postupaju po instrukcijama nikoga iz BiH, a pogotovo Bisere Turković i da se obrate kabinetu srpskog člana Predsjedništva i da ćemo koordinirati tu aktivnost”, naveo je Dodik.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO