Milorad Dodik je hrvatskim medijima upravo priznao Inzkov zakon o zabrani negiranja genocida: Vi mene hoćete gurnuti u sudski proces?

Popularno

PovezanoMilorad Dodik je bio je gost RTL-a, gdje je razgovarao s Damirom Gregoret.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a kazao je kako je država u najgoroj političkoj krizi od završetka rata 1995. godine, a kao krivca vidi Zapad.

- Marketing -

Njegov prijedlog da se ovlasti BiH prenesu na Republiku Srpsku korak je prema otcjepljenju, a nakon brojnih vanjskih pritisaka, NSRS je danas odgodila raspravu o tome za sljedeći mjesec.

Dodik je bio je gost RTL-a, gdje je razgovarao s Damirom Gregoret.

Gregoret: O stanju u Bosni i Hercegovini kroz prizmu ponovnog mogućeg rata pričaju svi svjetski mediji i prstom upiru prije svega u vas. Osjećate li se odgovornim?

Dodik: Ne. Ja nisam čovjek rata. Imao sam priliku prije u sukobu bivše Jugoslavije, ali nisam. Bavio sam se političkim pitanjima i pokušao sve da učinim da sukobi prestanu što je prije moguće. Danas su se podigli opet i oni koji su raspaljivali taj rat sa strane. Naravno etiketirajući njima korisne mete i to je nešto što je njima apsolutno. Naravno, nije zgodno čovjeku da sluša te priče, ali naravno mene to ne dodiruje jer ja gledam što je istina, a istina je nešto sasvim drugo.

Gregoret: Vi i dalje ne odustajete od toga da se mijenja zakon, da se praktički odcijepite.

Dodik: Ne, odcjepljenje nije na našem dnevnom redu.

Gregoret: Bojkotirate rad središnjih državnih tijela, to je činjenica?

Dodik: Postoji Ustav u Bosni i Hercegovini koji je jasno precizirao što je nadležnost Bosne i Hercegovine, što je nadležnost entiteta. Oni koji su sponzorirali Dejtonski sporazum istog trenutka počeli su ga rušiti. Ovih nekoliko desetljeća od tada, njegovog prisustva, stvorilo je mnogo kršenja Ustava, mnogo problema koji ovdje ne funkcioniraju. U Federaciji recimo već tri godine, nakon izbora nove vlasti, veliki problem je između dogovora Bošnjaka i Hrvata oko izbornog procesa, a onda kada RS hoće zaštititi svoje ustavno pravo na nadležnost, onda je to postala svjetska vijest broj jedan i pokušaj da se sotonizira RS.

Gregoret: Citirat ću predsjednika RH Milanovića: “Nemaju oni ‘leba da jedu, mogu se samo kestenima gađati”, u kontekstu da nema opasnosti od rata?

Dodik: I ja isto mislim da nema opasnosti od rata, ali ‘leba imamo da jedemo. Opasnosti od rata nema, ali je vrijeme kestena, naravno, u tom pogledu, vaš predsjednik Milanović je čovjek koji dobro poznaje ovu situaciju. S njime sam se sreo i želim reći da mi je drago da hrvatska država razumije situaciju u BiH sa stajališta potrebe da zaštiti ili da podrži uređenje BiH sastavljeno od dva entiteta, odnosno tri konstitutivna naroda. I to je službeni stav hrvatske politike bez obzira radi li se o vladi ili predsjedniku.

Gregoret: Genocid u Srebrenici znamo da negirate i dalje tvrdite da je to strašan zločin. Je li se vaše mišljenje u međuvremenu promijenilo? Hoćete li kao svi civilizirani ljudi doći do takvog zaključka?

Dodik: Vi mene hoćete gurnuti u sudski proces, jel da? Pa dobro. U Srebrenici se desio jedan zaista težak zločin, ali gotovo tokom čitavog tog sukoba gotovo identičan broj stradalih je Bošnjaka i Srba i u tom pogledu je apsolutno nemoguće odvojiti jedno od drugoga. Nisam sudac da o tome govorim, ali imam pravo na politički stav.

Gregoret: Nećete promijeniti stav?

Dodik: Je li vam djeluje da jesam?

Kompletan intervju možete pogledati na portalu RTL-a.

- Marketing -

Najnovije