Milorad Dodik izmislio novi spin: Predsjedništvo BiH je prestalo da postoji, članovi nastupaju samostalno

Popularno

PovezanoPrema Dodikovim riječima, “Bosnom su nezadovoljni Srbi i Hrvati, muslimani je hoće centralizovanu, a krive Srbe i Hrvate”.

Predsjedništvo BiH je svedeno na individualno djelovanje njegovih članova, BiH je u pat poziciji iz kojeg nema izlaska, izjavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

- Marketing -

Kao primjere da je Predsjedništvo prestalo da postoji naveo je ponašanje Željka Komšića, ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turkovićeve, kao i ministra odbrane BiH Sifeta Podžića koji je donio odluku da odgodi vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači.

Dodik je rekao da nema logike u odluci Podžića, pogotovo ako se zanemare dva zamjenika iz reda druga dva naroda.

– To je zanemareno, vjerovatno su Komšić i DŽaferović rekli da bi to bilo dobro. To su pokvarene namjere, istakao je Dodik i naveo da će Narodna skupština donijeti odluku o povlačenju potpisao sa sporazuma o formiranju Oružanih snaga i pozvati srpske predstavnike da se povuku.

On je rekao da sa Bakirom Izetbegovićem nema suštinskih dogovora.

– Republika Srpska je vratila svoju snagu, rekao je Dodik i dodao da Christian Schmidt blefira kako je visoki predstavnik.

On je ponovio da je kriza u BiH permanentna, da BiH nikada nije bila jedinstvena ako nije neka sila to nametala, te podsjetio kako je u Ustavni sud imenovan sudija Albanac.

– To je permanentno stanje, nemogućnost da funkcioniše, rekao je Dodik za Televiziju Pink.

On je naveo da je napravljen koncept Tužilaštva BiH koji je protivustavan, moraju se prihvatiti odluke koje se nameću, a ako se ne prihvati onda je počinjeno krivično djelo.

Prema njegovim riječima, Bosnom su nezadovoljni Srbi i Hrvati, muslimani je hoće centralizovanu, a krive Srbe i Hrvate.

On je naveo i da je Hrvatska zbog svog ulaska u EU zanemarila Hrvate u BiH, ali sada su uvidjeli šta se dešava, pogotovo nakon izbora Komšića kao člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Za Gabrijela Escobara, izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan, je rekao kako je na nedavnom sastanku sa članovima Predsjedništva prenio kako je njegov predsjednik pripremio paket sankcija, te da mu je odgovorio da mu ne prijeti.

Ponovo je upitao kako Kosovo može da bude samostalna država, a Republika Srpska ne može.

Dodik je istakao da Srbija nije meta za potkusurivanje, zahvaljujući predsjedniku Aleksandru Vučiću vraćena je na političku scenu, te ocijenio da će se brzo naći rješenje jer se namjerno pokušavaju odvojiti pitanja Kosova i BiH.

- Marketing -

Najnovije