Milijarder impresioniran BiH: Volio bih raditi ovdje!

0

Prvi nepalski milijarder sa “Forbesove” liste Binod Chaudhary u posjeti je Sarajevu.

Chaudhary je jutros stigao na Univerzitet u Sarajevu kako bi održao predavanje studentima, odnosno kako bi im ispričao svoju inspirativnu priču o snovima, borbi, uspjehu…

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

– Prvi put sam u Bosni i Hercegovini i jako sam impresioniran – rekao je Chaudhary pred početak predavanja, piše BiznisInfo.

Na pitanje da li ima namjeru investirati u BiH, kazao je da bi to volio jer mu se zemlja dopada i slična je njegovoj državi Nepalu.

– To je tako lijepa zemlja, slična mojoj zemlji, što po topografiji, što po mentalitetu ljudi, gostoprimljivosti, divni ljudi, iako sam imao malo kontakta, prijateljski ljudi, volio bih raditi nešto ovdje – kazao je Chaudhary .

Jutros je upitan i koja je formula uspjeha i njegova poruka mladim ljudima.

– Prvo što trebate da biste bili veliki je da sanjate veliko.  Da vjerujete u sebe, da gradite samopouzdanje, mislite van okvira. Nemojte biti obeshrabreni i smišljati izgovore kao: ne dolazim iz prave zemlje, zemlja nije na mojoj strani, politika nije na mojoj strani, roditelji mi nisu milioneri. Danas postoji nova vrsta poduzetnika koji uspijevaju bez obzira na sve. Najbitnija je snaga ideje i hrabrosti da te ideje sklopite u realnost – poručio je Chaudhary mladima, ali i svim građanima BiH.

On je, inače, prvi nepalski milijarder na Forbesovoj listi milijardera, na kojoj se nalazi od 2013. godine.

Vlasnik je i predsjednik kompanije CG Corp Global, multinacionalnog konglomerata od 122 kompanije na pet kontinenata i sa 76 uglednih brandova na globalnom tržištu. Međunarodni ugled u industriji robe široke potrošnje ostvario je kao čovjek koji stoji iza Wai Wai nudli, najčuvenijeg branda Chaudhary grupe.

Njegovi poslovni interesi usmjereni su i na oblast elektronike, hotelijerstva, infrastrukture, obrazovanja, telekomunikacija i nekretnina. Autor je inspirativne autobiografije „Making it big“. Knjiga je do sada objavljena na više jezika, a promocije su održane u cijeloj Aziji, u Americi, te Britaniji.

U Srbiji i Crnoj Gori knjiga je objavljena pod naslovom „Osvajanje vrhova“, a očekuje se izdanje ove knjige i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Chaudhary  već investira u naš region, u Srbiji ima veliku fabriku nudli. Ranije je iskazivao interes za Crnu Goru, koju je nekoliko puta obilazi, a prije dolaska u BiH boravio je u Hrvatskoj.