Milanović uručio odlikovanje generalu Jeliću, bjeguncu osumnjičenom za ratne zločine

0

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u utorak je navečer priredio prijem na Kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 25. godišnjice Oluje i uručio odlikovanja zaslužnim generalima Hrvatske vojske i gardijskim brigadama HVO-a.

Moramo ponoviti da je rat koji nam je bio nametnut bio nužan i pravedan, istakao je predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Hrvatske Zoran Milanović. Kazavši kako za sve postoji vrijeme, rekao je da je 25 godina nakon velike pobjede u Domovinskom ratu “vrijeme da se okupimo i ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države”.

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom penzionisanim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za posebne uspjehe u vođenju i komandovanju jedinicama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su penzionisani general-pukovnik Miljenko Crnjac, penzionisani general-pukovnik Đuro Dečak, penzionisani general-pukovnik Marijan Mareković, penzionisani general-bojnik Rahim Ademi, penzionisani general-bojnik Luka Džanko, penzionisani general-bojnik Nojko Marinović, penzionisani general-bojnik Damir Krstičević, penzionisani general-bojnik Vinko Vrbanac i penzionisani brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić – Livno, 2. gardijska brigada HVO-a – Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi – Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a takozvane HR HB. Jedan od onih koji je primio odlikovanje je i odbjegli general Zlatan Mijo Jelić, optužen u BiH za ratne zločine na području Mostara.

Hrvatski predsjednik Milanović rekao je da dodjela odličja brigadama HVO-a nakon 25 godina “naš dug časti”.

Predstavnik ratnih komandanata i hrvatskih branitelja, penzionisani general-pukovnik Ante Gotovina rekao je da je sretan što su svi zajedno u Kninu, na tvrđavi kralja Zvonimira, u predvečerje velike godišnjice.

“Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno”, rekao je Gotovina, zahvalivši Milanoviću na odlikovanjima.

U ime odlikovanih predsjedniku RH Milanoviću zahvalio je penzionisani general pukovnik Đuro Dečak. Posebno je zahvalio zbog, kako je rekao, naših suboraca iz BiH koji su od prvih dana branili Republiku Hrvatsku, prenosi Hina.

Optužnica protiv Jelića

[bar group="4078"]