Milanović u UN: BiH treba federalizam i legitimno predstavljanje

Popularno

Povezano


“Odgovornost nas, svjetskih čelnika, jest direktno se boriti protiv ovih lažnih narativa kako bi se povratilo povjerenje ljudi i kako bi im se dala nada. Pandemija covida-19 historijski je test za naš naraštaj. Način na koji danas odgovorimo, pojedinačno i kolektivno, uvelike će oblikovati svijet naraštaja koji dolaze”, izjavio je on.

- Marketing -

Utvrđeni interes Hrvatske je blagostanje Zapadnog Balkana, naglasio je Milanović.

“Stabilnost, funkcionalnost i uspjeh te regije mnogo nam znače. Zbog toga je Hrvatska jedan od najsnažnijih zagovornika perspektive članstva u EU-u za zemlje regije. Ispunjavanje jasno utvrđenih kriterija, provedba reformi i postizanje opipljivih rezultata i dalje su ključni uvjeti za članstvo u EU. No, povrh toga, put do članstva služi postizanju viših standarda kojima tamošnji narodi teže”, kazao je.

Naglasio je da demokratska transformacija i vladavina prava su pritom ključni.

“BiH, kako bi krenula naprijed, treba okvir koji se temelji na principima federalizma, decentralizacije i legitimnog predstavništva. Koncept konstitutivnog naroda često je pogrešno predstavljen kao prepreka jednakim pravima svih građana. Reforme u BiH su nasušno potrebne. Željeli bismo vidjeti Bosnu i Hercegovinu kao zemlju mira, stabilnosti i blagostanja koja čvrsto napreduje na putu prema članstvu u EU; zemlju u kojoj su u potpunosti zajamčeni ravnopravnost njezina tri konstitutivna naroda i prava svih njezinih građana. Upozorio je da zborne reforme u BiH odavno kasne i hitno su potrebne”, kazao je između ostalog Milanović.

- Marketing -

Najnovije