― Marketing ―

Mijenjanje gume i popravljanje motora nisu joj bili strani: Kraljica Elizabeta u mladosti je radila kao automehaničarka i vozačica kamiona i hitne pomoći

- Marketing -

Pokojna kraljica Elizabeta u životu nikada nije trebala sjesti za volan, no ona je to radila čim bi joj se ukazala prilika, a za volanom su je posljednji put snimili prošle godine. Omiljena britanska kraljica bila je velika zaljubljenica u automobile, a u vrijeme Drugog svjetskog rata završila je automehaničarski tečaj zbog čega su je mediji prozvali – ‘princeza automehaničarka’

Ljubav prema automobila kod kraljice Elizabete rodila se dok je još bila princeza, tijekom drugog svjetskog rata kaj je volontirala i pridružila se u dobi od 19 godina Pomoćnoj teritorijalnoj službi, ženskoj grani britanske vojske tijekom Drugog svjetskog rata. Tad je završila tečaj za automehaničarku i vozačicu kamiona. Bila je prva žena u kraljevskoj obitelji koja je je služila u vojsci, a u vojnoj ustanovi provodila je cijela dan prije nego bi se u noći vratila u dvorac Windsor gdje je živjela.

U tom razdoblju morala je naučiti popravljati vozila, čitanje karte, stoji u spisima Imperijalnog ratnog muzeja. Čak i nakon što je postala kraljica nije se odrekla vozačkog sjedala i koristila je svaku priliku da preuzme volan.

- Marketing -

Iako je uživala u vožnji, vozačku dozvolu nije imala samo iz jednog razloga. U Velikoj Britaniji sve se vozačke dozvole izdaju na njezino ime što znači da službeno nije mogla sama sebi izdati taj papir. Njezina kolekcija automobila sastojala s uglavnom od britanskih marki, a pričalo se da je čak i u svojim 90-ima znala dijagnosticirati i popraviti motor automobila. Vjerojatno je bila jedini monarh na svijetu koji zna promijeniti gumu na automobilu bez ičije pomoći.

Kada je počeo 2. svjetski rat, kraljica Elizabeta II bila je još tinejdžerka i nosila je titulu princeze. Iako su mnogi, zbog sigurnosti kraljevske obitelji, od tadašnje kraljevskog para tražili da svoje kćeri Elizabetu i Margaret pošalje na sigurno u Kanadu, oni su to odbili.

‘Djeca ne idu nigdje bez mene, ja neću napustiti zemlju bez kralja, a kralj nikada neće otići’, izjavila je svojedobno Elizabetina majka. No budući da je Buckinghamska palača, tijekom rata bombardirana čak devet puta, djevojke su ipak sklonili van grada na sigurno, u obližnji dvorac Windsor. U vojsku se Elizabeta prijavila kada je imala tek 16 i to zahvaljujući Programu za registraciju mladih Ministarstva rada. Do danas je ostala jedina ženska članica kraljevske obitelji koja je služila u vojsci, a 1943. pojavila se i na naslovnici magazina Life koji se bavio ratnim problemima.

Iako je kralj George isprva bio protiv toga da se njegova kćer pridruži vojsci, ona je bila dovoljno uporna da uspije u svom naumu i dobije njegovu dozvolu. Sa 18 je godina postala mlađi časnik u pomoćnoj teritorijalnoj službi gdje je naučila i sve tajne zanata automehaničara, ali i kako voziti kamion. Ono što je kralj George od samog početka inzistirao bilo je da se njegovoj kćeri ne daju nikakve posebne titule ili privilegije dok je u vojsci, stoga je i počela od samog početka i svojim se zaslugama ‘popela’ na više pozicije.

Iako nikada nije bila na prvoj liniji bojišnice, tijekom volontiranja vozila je hitne pomoći i kamione. U vojsci se vodila pod brojem 230873 kao mehaničar za kamione i bila je pozicionirana u Surreyju, gdje je naučila kako promijeniti gumu, ali i popraviti motor. Do 1945. princeza je u vojsci došla do čina mlađeg zapovjednika, a kada je rat završio, priča kruži da se iskrala od obitelji kako bi sve proslavila na zabavi s običnim pukom.

- Marketing -